כן

סיווג מדעי של יאק

מַלְכוּת
בעלי חיים
מַעֲרָכָה
Chordata
מעמד
ממליה
להזמין
ארטיודקטילה
מִשׁפָּחָה
Bovidae
סוּג
יַעַר
שם מדעי
בוס גרוננינס

מצב שימור יאק:

קרוב לאיום

מיקום יאק:

אַסְיָה
אירואסיה

עובדות יאק

טרף ראשי
דשא, עשבי תיבול, טחבים
שם הצעירים
עגל
בית גידול
כרי דשא אלפיניים וגבעות פתוחות
חיות טרף
אנושי, דובים, זאבים
דִיאֵטָה
אוכל צמחים
גודל המלטה ממוצע
1
סגנון חיים
  • עֵדֶר
אוכל מועדף
דֶשֶׁא
סוּג
יונק
סִיסמָה
נותרו רק מעטים בטבע!

יאק מאפיינים פיזיים

צֶבַע
  • חום
  • שָׁחוֹר
  • לבן
סוג עור
שיער
מהירות עליונה
25 קמ'ש
אורך חיים, משך חיים
15-20 שנה
מִשׁקָל
300-1,000 ק'ג (661-2,200 ק'ג)

יאקים הם בעלי חיים בנויים בכבדות עם מסגרת חסונה עם שיער ארוך ועבה.



הם ילידי טיבט וסין אך נמצאים גם במונגוליה, נפאל ומרכז אסיה. מדענים מאמינים שאנשי שבטי צ'יאנג בייתו יאקים לפני לפחות 5,000 שנה, טענה הנתמכת בראיות גנטיות. עם זאת, יתכן כי כמה עמים טיבטיים בייתו יאקים עוד לפני 10,000 שנה. יאקים מקומיים רבים בהרבה פרועים ומגדלים אותם על יכולת הניתנות שלהם לחרישה ולדוש, ייצור חלב גבוה, בשר, עור ופרווה.



עובדות יאק מדהימות!

  • יאק מקומי, בניגוד לעמיתיהם בטבע,לעיתים קרובות משמיעים קולות נהמה, מה שמוביל לכינוי, 'השור הנוגה'.
  • יש להם יכולת ריאה פי שלושה משל פרות ויש להם יותר ויותר תאי דם אדומים, מה שמאפשר להעביר חמצן בצורה יעילה יותר.
  • הם יכולים לעמוד בטמפרטורות קפואות שיכולות להגיע עד -40 מעלות פרנהייט .
  • יאקים מתקשיםמשגשג בגבהים נמוכים יותרולהיות נוטה לתשישות חום כאשר הטמפרטורות הן מעל 59 מעלות פרנהייט.
  • כאשר יאק מת מסיבות טבעיות, עצמותיו מוצאות חיים חדשים כתכשיטים ומחברים לאוהלים לפי תורות בודהיסטיות.

שם מדעי של יאק

יאק הם בני משפחת הבקר וקשורים ל פרות ו תְאוֹ , ככל הנראה צאצאיהם אורוצ'ים , זן בקר שנכחד. יאקים התפצלו מאורו מתישהו בין מיליון לחמישה מיליון שנה. מדענים מסווגים את הטבע (Bos mutus) ואת היאקים הביתיים (Bos grunniens) כשני מינים מובחנים. המילה באנגלית yak נובעת מהמילה הטיבטית 'yag'. השם המדעי של שני המינים מתייחס לצלילים או להיעדרם של בעלי חיים אלה. Bos mutus, פירושו שור אילם, ואילו Bos grunnens פירושו שור שור. הם שייכים ל- Bovidae, אותה משפחה כמו ה- תאו מים אסייתי , האפריקאי תְאוֹ והאמריקאי בִּיזוֹן . ההבדל העיקרי בין שני המינים הוא הגודל, כאשר זכרי הבר שוקלים פי שניים יותר מעמיתיהם המקומיים. יאקים ביתיים צאצאים ממין הבר.

מראה והתנהגות של יאק

כל היאקים דומים למראה, אם כי, כאמור, יאקים פראיים גדולים יותר. ביאקי הבר יש בדרך כלל שיער כהה יותר, שחור עד חום, בעוד שלמינים ביתיים יש וריאציות צבע רחבות יותר הכוללות חום חלוד ושמנת. לכולם פרווה חמה וצפופה שתלויה מתחת לבטן ומעיל צמר המכסה את בית החזה, האגפים והירכיים. יש להם מסגרות מגושמות ורגליים חסונות שמסתיימות בפרסות מעוגלות ומסותסות. הקרניים המוצקות שלהם משמשות גם להגנה, ומאפשרות להם לפרוץ את השלג בחורף כדי למצוא אוכל קבור מתחת. לזכרים ולנקבות יש צוואר קצר עם גבנון בולט על הכתפיים, אם כי מאפיין זה בולט יותר אצל גברים. יש להם זנבות ארוכים ונראים יותר כמו אלה של סוסים מאשר של כבל.



יאקים מבויתים קטנים יותר מכיוון שגברים שוקלים בדרך כלל בין 600 ל -1,100 פאונד, בעוד שנשים נעות בין 400 ל -600 פאונד. זכרים פראיים יכולים לשקול עד 2,200 קילו. גובהם של הזכרים המקומיים משתנה, אך בדרך כלל הם נובעים בין 44 ל -54 ס'מ בשכמות, ואילו הנקבות בגודל של 41 עד 46 סנטימטרים בשכמות. לנקבות יש ארבעה ציצים עם עטין קטן ושעיר. ניתן לומר את אותו הדבר על שק האשכים הגברי. הגודל והכיסוי השעיר הם הגנה מפני הקור.

יאקים פראיים חיים בעדרים של כמה מאות בעלי חיים, המורכבים בעיקר מנקבות וצעיריהם עם רק כמה זכרים. רוב הזכרים חיים בכוחות עצמם או חיים בקבוצות רווקות קטנות יותר של שש לערך עד רגע לפני עונת ההזדווגות, כאשר הם בדרך כלל יצטרפו לעדר הגדול יותר. בדרך כלל הם נמנעים מבני אדם ועשויים לברוח, אם כי הם יכולים להיות אגרסיביים בעת הגנה על צעירים או כאשר הם נמצאים בתלם כאשר גברים נלחמים באופן קבוע בינם לבין עצמם על מנת ליצור דומיננטיות. התנהגות חריץ אופיינית כוללת תצוגות לא אלימות, יחד עם התקפות כמו שאיפה וגרידת הקרקע בקרניים. שוורים גם יטענו זה אחר זה בראש מורם או יתנודדו בקרניים. גברים לעיתים קרובות מתפלשים באדמה יבשה במהלך שקע וסימן ריח עם שתן או גללים.

שני יאקים עומדים בעשב ליד אגם בהרי הטג
כן

יאק בית גידול

יאקים פראיים חיים בעיקר בצפון טיבט ובמחוז צ'ינגאי שבמערב סין. אוכלוסיות מסוימות משתרעות על החלקים הדרומיים ביותר של שינג'יאנג והודו. אוכלוסיות מבודדות של בעלי חיים אלה מפוזרות גם ברחבי מרכז אסיה. בתי גידול ראשוניים הם מפלסי העצים חסרי העצים של מרכז אסיה שבין 9,800 ל -18,000 רגל בכרי דשא ובהרים. הם נמצאים בדרך כלל בטונדרה אלפינית עם עשבים עבים ושקעים המספקים את מזונם. חלק מהעדרים נודדים באופן עונתי בחיפוש אחר מזון. הם אוכלים מוקדם בבוקר ובערב ולא מסתובבים הרבה, לעתים קרובות ישנים רוב היום. במהלך סופות שלגים, בעלי חיים אלה הופכים את זנבם לסופות ועשויים להישאר ללא תנועה במשך שעות.



בנוסף לגידולם לחלב שלהם, מגדלים יאקים ביתיים עבור החמאה שלהם, שהופכת לפו צ'ה, או תה חמאה טיבטי. הטיבטים מכינים תה זה על ידי הוספת חלב יאק, חמאה ומלח לתה שחור מפמגול כדי להכין את המשקה המסורתי, המחזק את השתיינים נגד האוויר הדק והקר של הרי ההימלאיה. התה נצרך בדרך כלל על ידי אלה החיים על מישורים מעל 17,000 רגל.

חמאת יאק ממלאת תפקיד מרכזי בפסטיבל מנורות החמאה שנערך בחודש הראשון של לוח השנה הטיבטי בלהסה. נזירים מבלים חודשים בגילוף פסלים מתוך חמאת יאק, ואילו מנורות בוערות את החמאה מצפות ברחובות במהלך הפסטיבל.

בכל קיץ נוודים טיבטים מסרקים ומעבדים את המעיל התחתון הרך והפלומתי שהיאקים משילים בעונה זו של השנה. שיער חיצוני גס הופך לחבלים, אוהלים ופאות. הסיבים הפנימיים דמויי קשמיר הופכים לטקסטיל שהחל להתחרות בקשמיר המסורתי, עשוי משיער עזים מההימלאיה.

גללי יאק הם הדלק היחיד במישור הטיבטי הגבוה, אך השימוש בו מהווה סכנה ביולוגית כיוון שהוא בוער מייצר מדי שנה 1,000 טון פחמן שחור, הגורם השני להתחממות כדור הארץ.

דיאטת יאק

יאקים הם אוכלי עשב, כלומר אוכלים רק צמחים. הם מבלים זמן רב בכרי דשא בהר, רועים על עשבים וצמחים נמוכים אחרים כמו גידולים. Carex, Stipa ו- Kobresia הם בין העשבים האהובים עליהם. הם צורכים גם עשבי תיבול, שיחי שומן בחורף, אזוב וחזזית. נקבות אוהבות לרעות במדרונות גבוהים יותר מזכרים, במיוחד אם הם צעירים. לעתים קרובות הם שותים במהלך הקיץ ואוכלים שלג בחורף כדי להישאר לחים. כמו לפרות, יש להן שתי בטן כדי להפיק ביעילות את כל אבות המזון מהצמחים שהם אוכלים.

טורפים ואיומים של יאק

אף כי יאקים מקומיים נמצאים בשפע, אוכלוסיית היאקים העולמית הולכת ומתמעטת ורשומה רשמית פָּגִיעַ להכחדה על ידי האיחוד הבינלאומי לשימור הטבע. בתחילת המאה העשרים, יאקים פראיים ניצודו בהרחבה על ידי רועים ואנשי צבא טיבטיים ומונגולים. בעוד שרק לפני 50 שנה הסתובבו ברמה הטיבטית כמיליון יאקים פראיים, נותרו רק כ -10,000 היום בגלל התערבות עם פרות , אובדן בית גידול והתקפות ציד על ידי בני אדם. גברים בודדים פגיעים במיוחד לציד. הפרעה על ידי בעלי חיים מקומיים מביאה למחלות כמו גם לריבוי הכלאות.

ההימלאיה זְאֵב הוא הטורף הטבעי של היאק, אם כי באזורים מסוימים נמרי שלג ו דובים חומים ידוע כי הם טורפים יאקים צעירים או חלשים.

רבייה של יאק, תינוקות ואורך חיים

נקבות נכנסות לחלחל עד ארבע פעמים בשנה, אך בדרך כלל ההזדווגות מתרחשת בסוף הקיץ, לפעמים אפילו בספטמבר, תלוי בסביבה המקומית. הריון נמשך בין 257 ל -270 יום, וכתוצאה מכך הולדת עגל יחיד במאי או ביוני. לידות כפולות נדירות. נקבות מוצאות מקום מבודד ללדת, אך עד מהרה מצטרפות שוב לעדר מכיוון שעגלים בדרך כלל יכולות ללכת בתוך 10 דקות מהלידה. רוב הנקבות יולדות רק אחת לשנה אחרת, אם כי לידות תכופות יותר יכולות להתרחש אם האוכל נמצא בשפע. הם מתחילים ללדת בגיל שלוש עד ארבע, עם פריון בשיא בערך שש שנים.

עגלים נגמלים בגיל שנה והופכים עצמאיים זמן קצר לאחר מכן. אורך החיים של היאקים הוא בין 20 ל -25 שנה, אם כי לחלק מהיאקים הפראיים יכול להיות אורך חיים קצר יותר.

אוכלוסיית יאק

יאקים מקומיים מונים באסיה בין 14 ל -15 מיליון. חוות יאק נמצאת גם כן במגמת עלייה בצפון אמריקה, כאשר בארה'ב מגדלים כיום כ -5,000. באופן מסורתי הם שימשו כחיות ארזה לקרוואנים כמו גם לחריש ולדוש. גללי יאק הם הדלק היחיד הקיים בטונדרה הטיבטית חסרת העצים. בסוף אמצע המאה ה -19, יאקים פראיים התרחבו מאגם בייקל בסיביר ועד ערבות לדאק בהודו. יאק הזהב הסיני, תת-מין בסכנת הכחדה של יאק הבר, נותרו רק כ -170 פרטים בטבע. הודו וסין הגנו רשמית על יאקים פראיים, כאשר האחרונים אף יצרו עתודות מיוחדות בהן נמצאים עדרי אוכלוסיית פרא רבים.

יאקים בגן החיות

ברוב גני החיות יש מקום רק לסוג אחד של מיני בקר בר, ולכן הם בוחרים תְאוֹ , בִּיזוֹן או יאק. גן החיות של סן דייגו פארק חיות הבר הוא יוצא מן הכלל שבו המבקרים יכולים לראות יאקים כמו גם מינים אחרים. גן החיות של סן דייגו יש תוכנית גידול זהירה ומסורה למינים בסכנת הכחדה, אם כי לרוב גני החיות לא.

הצג את כל 3 בעלי חיים שמתחילים ב- Y

מאמרים מעניינים