טיגריס סיבירי

סיווג מדעי של נמר סיבירי

מַלְכוּת
בעלי חיים
מַעֲרָכָה
Chordata
מעמד
ממליה
להזמין
קרניבורה
מִשׁפָּחָה
פלידה
סוּג
פנתרה
שם מדעי
פנתרה חידקל אלטאיקה

מצב שימור הנמר הסיבירי:

בסכנת הכחדה

מיקום נמר סיבירי:

אַסְיָה
אירואסיה

עובדות נמר סיבירי

טרף ראשי
צבאים, בקר, חזיר בר
בית גידול
יער טרופי צפוף
חיות טרף
בן אנוש
דִיאֵטָה
טורף
גודל המלטה ממוצע
3
סגנון חיים
  • בּוֹדֵד
אוכל מועדף
צְבִי
סוּג
יונק
סִיסמָה
ידוע גם בשם הנמר עמור!

מאפיינים פיזיים של הנמר הסיבירי

צֶבַע
  • שָׁחוֹר
  • לבן
  • תפוז
סוג עור
פרווה
מהירות עליונה
60 קמ'ש
אורך חיים, משך חיים
18 - 25 שנים
מִשׁקָל
100 ק'ג - 350 ק'ג (220 ק'ג - 770 ק'ג)

סמל מלכותי של כוח, כוח ועוצמה, הנמר הסיבירי הוא אחד הטורפים העזים בעולם.



עם גודלו העצום וגופו החזק, הנמר הסיבירי משוטט ביערות הצפופים של מזרח אסיה בחיפוש אחר טרף. מותאם במיוחד לאקלים הקפוא בו הוא שוכן, הוא טורף מתוחכם המסוגל להוריד כמעט כל בעל חיים אחר, לא משנה גודלו. אך בגלל הערך המוטל על פרוותו המפוארת והתכונות הרפואיות לכאורה של חלקיה, החיה נמצאת בסכנת הכחדה מתמדת מפעילות האדם. מאמצי שימור מוקפדים והגנה מפני ממשלות מקומיות יידרשו לחיזוק מספר האוכלוסיות הנוכחי.



מדהיםעובדות נמר סיבירי!

  • שמות נפוצים אחרים לנמר הסיבירי כוללים את הנמר עמור, הנמר המנצ'ורי והנמר הקוריאני.
  • הנמר הסיבירי הוא סמל מיתולוגי חשוב לתרבויות מקומיות מסוימות באזור בו הוא שוכן.
  • כמו טביעת אצבע אנושית, אין לשני נמרים דפוס פסים זהה לחלוטין.
  • הפסים על נמר עוזרים להסוות את הנמר, כך שהוא יכול להתגנב ולהרוג טרף במכה חזקה אחת.
  • נמרים סיביריים דורשים לשוטט בכמויות אדירות של שטח טבעי, מה שהופך אותם לרגישים במיוחד לפלישה אנושית ולאובדן בתי גידול.

שם מדעי של הנמר הסיבירי

השם המדעי של הנמר הסיבירי הואפנתרה טיגריס אלטאיקה. פירוש המילה 'טיגריס' הוא נמר ביוונית עתיקה. עם זאת, ככל הנראה היוונים שאלו את המילה משפות אחרות, כמו פרסית. המילה 'אלטאיקה' נגזרת משמה של קבוצת השפות האלטאיות, המדוברת ברחבי מרכז ומזרח אסיה.

הנמר הסיבירי מסווג כיום תת-מין של הנמר, מה שהופך אותו לקשור קשר הדוק עם הנמר הכספי, טיגריס בנגלי , והנמר המלאי. היה ויכוח כלשהו לגבי כמה תת-מינים של הנמר באמת קיימים, אך ניתוח גנטי תמך ברעיון שיש אולי בסך הכל שישה תת-מינים נפרדים. למרות שהם מבחינה טכנית מאותו המין, קבוצות אלה מופרדות מבחינה גיאוגרפית באלפי קילומטרים ברחבי אסיה.

הנמר הוא חלק מאותו הסוג כמו אַריֵה , יָגוּאָר , ו נָמֵר . זה כנראה הסתעף משאר בני הסוג לפני כמה מיליוני שנים, אולי אי שם במרכז אסיה. הנמר קשור רחוק יותר לחתולי הבר, מבויתים חתולים , ו פומות אצל סוגים אחרים במשפחה החתולה.

מראה ונמר של נמר סיבירי

הנמרים הסיביריים הם תת-המין הגדול ביותר והחזק ביותר של נמרים בעולם - ובין בעלי החיים החזקים ביותר מכל סוג שהוא בכל מקום. גודלו של הנמר יכול להשתנות במידה רבה, אך הדגימות הגדולות ביותר יכולות להיות באורך של כ -11 מטר ומשקלן קרוב ל -700 ואפילו 800 קילו, מה שהופך את בעלי החיים האלה כמעט לגודל של פסנתר כנף.

לנמרים הסיביריים יש מעיל פרווה עבה כדי להגן עליהם מפני האקלים הקפואים של בית הגידול שלהם. הפרווה מורכבת בעיקר מצבעים כתומים חיוורים סביב הראש, הרגליים והגב, בתוספת צבעים לבנים נוספים סביב העיניים, החוטם, הלחיים והרגליים הפנימיות. המאפיין המובהק ביותר של הנמר הסיבירי הוא הפסים השחורים הצרים סביב הראש והגוף, המספקים הסוואה והתגנבות ביערות. עם זאת, יש בה פחות פסים יחסית לתת-מינים אחרים של נמר.

מאפיינים בולטים נוספים של הנמר הסיבירי כוללים כפות עבות, אוזניים קצרות קצרות, ראש שטוח וחוטם, גוף שרירי גדול וזנב בצורת צינור עם סימונים בשחור לבן. יש לו רגליים אחוריות ארוכות יותר מרגליים קדמיות, מה שמאפשר לו לקפוץ למרחקים מרשימים באמת באוויר כדי להכניע את הטרף. הטפרים והשיניים הארוכים והמפחידים שלהם מאפשרים להם להיצמד ולמנוע מהטרף לברוח.

נמרים מתקשרים בעיקר באמצעות חוש הריח שלהם והקול המוגבל שלהם. הזיפים הארוכים שלהם גם עוזרים להם לנווט במרחבים קרובים, במיוחד בחושך. עם זאת, כמו מינים חתולים רבים אחרים, גם לנמרים סיביריים חסר מבנה חברתי מורכב. הם בעיקר יצורים בודדים המשטרים באגרסיביות את שטחיהם באמצעות סימני טופר על עצים או סימני ריח המותזים בשתן והפרשות. זה אומר לנמרים אחרים להיזהר מלהחדיר לשטח הציד הנוכחי של הפרט.

למרות התוקפנות הטריטוריאלית העזה שלהם, נמרים אלה הם למעשה בעלי חיים ניידים במקצת שנודעו שהם נוסעים מאות קילומטרים בכל פעם בחיפוש אחר בתים והזדמנויות להזדווגות. במיוחד גברים צעירים בוגרים עשויים לעבור לעתים קרובות לפני שהם מקימים שטח קבוע יותר. שטחים גברים ונשים חופפים לעתים קרובות למטרות זיווג.



נמר סיבירי (Panthera tigris altaica) נמר סיבירי בעץ

בית גידול הנמר הסיבירי

הנמר הסיבירי כבש פעם שטח גדול יותר ברחבי המזרח הרחוק הרוסי של ימינו, צפון מזרח סין וחצי האי הקוריאני. אך עקב אובדן אוכלוסין, תת-המין מוגבל כעת לטווח צר סביב רכס הרי סיקוטה-אלין ליד חוף האוקיאנוס השקט של רוסיה. יתכן גם שהטווח משתרע מעט לצפון קוריאה וסין. נמרים אלה נוטים להעדיף את היערות המעורבים הצפופים ברחבי האזור. נראה כי תפוצתם מבוססת על הימצאותם של טרפים באזור.

דיאטת הנמר הסיבירית

הנמר הסיבירי הוא טורף קודקוד טורף הניזון כמעט לחלוטין מבשר. תזונתו מורכבת בעיקר מטרף גדול של בעלי גידולים גדולים (כלומר בעלי פרסה) כמו איילים, ביצי ים צְבִי , ו חזיר בר . טרף פוטנציאלי אחר כולל ארנבות , סלמון ואפילו, במקרים נדירים, דובים . ידוע כי הם גם ניזונים מבעלי חיים באזורים שבהם נמרים ובני אדם חופפים. הם מעדיפים לצוד בלילה כאשר הטרף שלהם פעיל ביותר.

למרות גודלם העצום, הנמרים הם ציידים שקטים וגניבות שיתגנבו לטרף בחסות סלעים ועצים כדי לארוב ולהרוג אותם כמעט מיד עם נגיסה חזקה בצוואר. הם יכולים גם לרוץ במהירויות מרביות של סביב 30 עד 40 מייל לשעה לפרקי זמן קצרים כדי לרדוף אחרי טרף.

רק חלק קטן ממארבים יביא למעשה להרוג מוצלח, ולכן הנמר חייב להיות ערני כל הזמן להזדמנויות ציד טובות. הם יכולים לאכול עד 60 קילו מזון במהלך לילה מוצלח אחד, אך הם יכולים לשרוד בהרבה פחות אם הם לא יכולים לתפוס כמות מספקת של אוכל. הנמר לא אוכל בדרך כלל כל חלק מהטרף שנפטר, ומשאיר אחריו חלק מהגוויה לבעלי חיים אחרים.

נמרים סיביריים מנסים כמעט תמיד להימנע ממגע עם בני אדם, אך ידוע שכמה חיות אוכלות אנשים אם טרפם המסורתי נעדר או שאינם יכולים לצוד בהצלחה מכיוון שהם חולים או זקנים. סוגים אלה של 'maneaters' הם נדירים, אך ברגע שהם התחילו לאכול בשר אנושי, הם עשויים לעתים קרובות להפוך אותו לחלק קבוע מהתזונה שלהם.

טורפים ואיומים של נמר סיבירי

נמר סיבירי בגודל מלא מתמודד עם מעט איומים טבעיים מצד בעלי חיים אחרים מחוץ למקרים נדירים של מוות זאבים אוֹ דובים . עם זאת, למרות בידודם היחסי מאוכלוסיות אנושיות, הציד הציד ואובדן בתי הגידול מבני אדם הם בעיות מתמשכות. נמרים סיביריים ניצודים מכמה סיבות, כולל השימוש בהם בבגדים, בגביעים וברפואה המסורתית. התפתחות האזור לכריתת עצים וחקלאות תרמה גם לירידת הנמר הסיבירי.



כיום הוא נחשב לתת-מינים בסכנת הכחדה.

רבייה של נמר סיבירי, תינוקות ואורך חיים

לנמרים סיביריים אין לוח זמנים רבייה קבוע. במקום זאת, הם יכולים להזדווג בכל עת במהלך השנה. מחזור ההזדווגות מתחיל בדרך כלל כאשר אחד הנמרים משאיר ריחות או סימני שריטה על עצים סמוכים כדי למשוך את בן זוגם. הזכר והנקבה ייפגשו ואז יבלו כמה ימים אחד עם השני לבד. הזכר יעזוב זמן קצר לאחר מכן, וישאיר את הנקבה לטפל ולגדל את הגורים לבד.

לאחר שנשאו את הצעירים שטרם נולדו במשך כשלושה חודשים, הנמרות ייצרו המלטות של שניים עד שש גור בכל פעם. מכיוון שהם בדרך כלל נולדים עיוורים בתוך המאורות, הגורים הם הפגיעים ביותר בתקופה זו ודורשים לא מעט טיפול ותשומת לב. הנקבה עשויה להשאיר אותם לבד במאורה לתקופות קצרות בזמן שהיא מחפשת מזון.

לוקח כמה חודשים עד שהגורים ייגמלו לחלוטין מחלב אמם. האם חייבת אז לא רק לצוד את עצמה, אלא גם לגוריה הגדלים במהירות, שיהפכו ליותר עצמאים בגיל 18 חודשים בלבד. הם יישארו אצל האם שנתיים-שלוש, לאחר מכן הם יסתובבו בכוחות עצמם ויקימו שטחים משלהם.

לנמרים סיביריים אורך חיים דומה למינים חתולים אחרים. בהנחה שהם מתים מסיבות טבעיות, הם חיים בדרך כלל לפחות שמונה שנים בטבע. עם זאת, ידוע כי ישנם נמרים שחיים היטב בשנות העשרים לחייהם. הם עשויים לחיות עוד זמן רב יותר בשבי.

אוכלוסיית הנמרים הסיבירית

ה האיחוד הבינלאומי לשימור הטבע (IUCN) ברשימה האדומה, המסווגת את מעמד השימור של אוכלוסיות בעלי חיים ברחבי העולם, מוצגת כיום את הנמר הסיבירי כתת-מינים בסכנת הכחדה, בהשוואה לסכנת הכחדה קריטית בשנת 2007. הנמר הסיבירי היה ככל הנראה בשיאו במאה ה -19, כאשר הסתובבו ברוב חלקי חצי האי הקוריאני וחלקים ממנצ'וריה. אך לאחר שנים של דלדול, מאמינים כי האוכלוסייה הגיעה לשפל של 20 עד 30 אנשים בלבד בשנות השלושים.

הודות למאמצי השימור החרוצים מאז התחלפו המספרים למאות. בהתבסס על אומדני אוכלוסייה מסקר משנת 2005, היו בטבע כ -360 פרטים, 250 מהם היו בגיל רבייה. הערכה נוספת משנת 2015 מציעה כי במזרח רוסיה נותרו כ -500 נמרים סיביריים. מספר גדול של נמרים סיביריים מוחזקים גם הם בשבי.

ניתן לייחס חלק מהצלחה זו להגנה ולתחזוקה מדוקדקת של אוכלוסיות הנמרים הפראיים ואיסור על סחר בינלאומי ופנימי של חלקי נמר. עם זאת, ציד בלתי חוקי (כמו גם אכיפה רופפת של פרוטוקולים נגד ציד) ממשיך להוות איום משמעותי על הישרדותם. בעיה משמעותית נוספת היא המגוון הגנטי הנמוך בגלל ירידה במספר האוכלוסין. אנשי שימור מקווים לחזק את מספר האוכלוסין עוד יותר על ידי הצגתו מחדש של הנמר הסיבירי לחלקים מהטווח הקודם שלו מערבה ומדרום.

צפו בכל 71 בעלי חיים שמתחילים עם S

מאמרים מעניינים