פנדה אדומה

סיווג מדעי של פנדה אדומה

מַלְכוּת
בעלי חיים
מַעֲרָכָה
Chordata
מעמד
ממליה
להזמין
קרניבורה
מִשׁפָּחָה
Ailuridae
סוּג
Ailurus
שם מדעי
זהב Ailurus

מעמד לשימור פנדה אדומה:

בסכנת הכחדה

מיקום פנדה אדומה:

אַסְיָה

עובדה מהנה של פנדה אדומה:

נשארו פחות מ -3,000 בטבע!

עובדות פנדה אדומה

טֶרֶף
במבוק, פירות יער, ביצים
שם הצעירים
גוּר
התנהגות קבוצתית
  • בּוֹדֵד
עובדה מהנה
נשארו פחות מ -3,000 בטבע!
גודל אוכלוסייה משוער
פחות מ -3,000
האיום הגדול ביותר
אובדן בית גידול
תכונה מובחנת ביותר
פרווה עבה בצבע חלוד ופנים מפוספסים
שמות אחרים)
פנדה קטנה, פוקס אש
תקופת הריון
4 חודשים
בית גידול
יער הרים בגובה רב
חיות טרף
נמר שלג, מרטן, אנושי
דִיאֵטָה
אוכלי כל
גודל המלטה ממוצע
3
סגנון חיים
  • לֵילִי
שם נפוץ
פנדה אדומה
מספר המינים
1
מקום
הימלאיה
סִיסמָה
נשארו פחות מ -3,000 בטבע!
קְבוּצָה
יונק

מאפיינים פיזיים של פנדה אדומה

צֶבַע
  • חום
  • נֶטוֹ
  • לבן
סוג עור
פרווה
מהירות עליונה
24 קמ'ש
אורך חיים, משך חיים
8 - 12 שנים
מִשׁקָל
3 ק'ג - 6.2 ק'ג (7 ק'ג - 14 ק'ג)
אורך
60 ס'מ - 120 ס'מ (24 אינץ '- 47 אינץ')
גיל הבגרות המינית
18 חודשים
גיל הגמילה
5 חודשים

סיווג והתפתחות של פנדה אדומה

הפנדה האדומה היא זן של יונק טורף בגודל של חתול שנמצא שוכן ביערות ההרים הממוזגים על מורדות ההימלאיה. כפי ששמם מרמז, הם קשורים לפנדה הענקית הגדולה והמפורסמת יותר (אם כי הסמיכות המדויקת של הקשר שלהם עדיין נותרת לא ודאית למדע), לצד שיתוף מספר מאפיינים עם הדביבון ולכן פנדות אדומות מסווגות ב משפחה משלהם. הפנדה האדומה ידועה גם במספר שמות שונים באזורי מולדתם, כולל פנדה הקטנה, דובי החתול האדום וכשועל האש בנפאל. כמו בן דודם הגדול בהרבה, הפנדה האדומה מסתמכת על במבוק כדי להאכיל ועם כריתת יערות מהירה של אזורים ייחודיים אלה יש פחות ופחות לאכול בעלי חיים אלה, מה שהוביל בסופו של דבר לפנדה האדומה להיות רשום כמין בסכנת הכחדה.



אנטומיה ומראה של פנדה אדומה

הפנדה האדומה בגודל זהה לחיית בית גדולה, עם פנים דמויי חתול וזנב ארוך ושיחי. פרוותם העבה בצבע החלוד מכסה את גופם, למעט אוזניהם, לחייהם, לועם וכתמיהם כמעט בצבע לבן מעל עיניהם. לפנדה האדומה יש גם פסים חומים אדמדמים העוברים משני צידי לועם הלבן, יחד עם טבעות בהירות וכהות לסירוגין על זנבותיהם. לפנדה האדומה יש גם טפרים נשלפים למחצה המסייעים לטיפוס וליציבות בין הענפים ולסתות חזקות וקשות בהן הם משתמשים ללעיסת במבוק. כמו הפנדה הענקית, גם לפנדה האדומה יש עצם פרק כף היד המורחבת שפועלת קצת כמו אגודל, ומאפשרת להם להחזיק במבוק בזמן שהם לועסים אותו. לפנדה האדומה יש גם פרווה צפופה שעוזרת לחמם אותה בחורף הקר יחד עם פרווה עבה וצמר על כפות הרגליים מה שלא רק עוזר לחמם את הרגליים אלא גם מונע מהן להחליק על הענפים הרטובים.



הפצה ופנדה אדומה ובית גידול

הפנדה האדומה נמצאת השוכנת ביערות הממוזגים בהרי ההימלאיה בגבהים שבין 1,800 ל -4,000 מטר. מדרונות הרים גבוהים אלה נוטים להיות מכוסים ביער עץ נשיר עם קומה נמוכה מבמבוק החיונית להישרדותם של הפנדה האדומה. הטווח ההיסטורי שלהם התרחב דרך בהוטן, נפאל, הודו, מיאנמר וסין, שם הטווח שלהם חופף את זה של פנדה הענק הנדירה עוד יותר, אך כיום הפנדה האדומה נכחדת מאזורים מסוימים ומספר האוכלוסייה הולך ופוחת באחרים. בשל האקולוגיה השברירית של ילידיהם, יערות ההרים ותלותם באכילת במבוק, הפנדה האדומה נדחקת לכיסים קטנים ומבודדים יותר של הטווח הרחב שלהם פעם עם גורמים אחרים, כולל שינויי אקלים המשפיעים על היעדר השפע של במבוק.

התנהגות אורח חיים של פנדה אדומה

הפנדה האדומה היא חיה לילית ובודדת בדרך כלל, למעט זכרים ונקבות שמתאחדים כדי להזדווג בעונת הרבייה. פנדות אדומות מבלות את שעות היום בשינה בענפים גבוהים בחופת העץ כשזנבם הארוך והשיחי כרוך סביבם כדי לחמם. למרות שהם ידועים כמאכלים בעצים, הם בדרך כלל יורדים לקרקע לאחר רדת החשכה כדי להתחיל לחפש בבטיחות החושך. הפנדה האדומה היא חיה טריטוריאלית המסמנת את טלאתה עם גללים, שתן ומשחררת הפרשה מוסקית מבלוטות פי הטבעת. ידוע גם שהם מתקשרים זה עם זה באמצעות שריקות קצרות וחריקות. הפנדה האדומה היא מטפסת חזקה וזריזה שלא רק ישנה בבטחה בענפים במהלך היום, אלא גם יכולה לזרום לגזע אם מאיימת על ידי טורפים הנעזרים בטפרים החדים שלו.



רבייה ומחזורי חיים של פנדה אדומה

פנדות אדומות מתרבות בדרך כלל בין ינואר למרץ ולאחר תקופת הריון שנמשכת כארבעה חודשים, הנקבה יולדת 1-5 גורים שנולדים עיוורים ולמרות שהם מתחילים לפקוח את עיניהם בתוך כמה שבועות, העיניים של גורי הפנדה האדומה לא נפתחים לגמרי עד גיל כחודש. לפני שנולדו גוריה, נקבת הפנדה האדומה בונה קן בתוך חור עץ, שורשים או סבך במבוק אשר מרופד בעלים, טחב וחומר צמחי רך אחר. גורי פנדה אדומים עשויים שלא לעזוב את הקן עד לגיל שלושה חודשים והם חזקים מספיק כדי לנהל משא ומתן על הענפים המסובכים. הם ניזונים אך ורק מבמבוק עד שהם מבוגרים מספיק בכדי לאכול מזונות אחרים ולהגיע לגודל המבוגר המלא שלהם לאחר כשנה. עם זאת, קיים תמותה גבוהה בפנדות אדומות צעירות, עד 80% שאינן מגיעות לבגרות מלאה.

דיאטה וטרף של פנדה אדומה

למרות שהפנדה האדומה שייכת לקבוצת היונקים הטורפים, התזונה שלהם כמעט צמחונית מכיוון שזרקי הבמבוק מהווים את מרבית המזון שלהם. עם זאת, מכיוון שהפנדה האדומה היא יונק, יש לה מערכת עיכול קצרה כלומר, למרות שבמילא במבוק אינו מכיל מעט תזונה, הם אינם מסוגלים להפיק את המירב מארוחותיהם. שלא כמו בפנדה הענקית, הפנדה האדומה תאכל גם מגוון מאכלים אחרים כדי להשלים את תזונתה כמו בלוטים, גרגרים ועשבים, יחד עם ענבים, עכברים, לטאות, אפרוחים וביצי עופות. לצד המראה, הריח והשמיעה המצוינים שלה בפנדה האדומה יש גם זיפים ארוכים ולבנים על חוטם העוזרים לה לנווט בין הצמחייה הצפופה בחשכת הלילה, כשהיא מזיינת באופן פעיל ביותר למאכל.

טורפים ואיומים של פנדה אדומה

בשל העובדה כי פנדות אדומות מאכלסות יערות הרים בגובה רב, יש להם למעשה פחות טורפים טבעיים ממה שהיו חיים בהמשך המדרונות. נמר השלג והמרטנים הם הטורפים האמיתיים היחידים של הפנדה האדומה יחד עם עופות דורסים וטורפים קטנים הטרפים את הגורים הקטנים והפגיעים יותר. האיום הגדול ביותר על הפנדה האדומה לעומת זאת הוא אנשים שהשפיעו על מין זה בעיקר באמצעות כריתת יערות בית הגידול הייחודי להפליא שלהם. עקב פלישת בני אדם, ציד בלתי חוקי וציד בלתי חוקי חלו ירידות דרסטיות במספר אוכלוסיית הפנדה האדומה, כאשר אוכלוסיות אלה נדחקו גם לאזורים נפרדים ומבודדים יותר. אחד הדאגות העיקריות לכך הוא שאוכלוסיות אלה אף על פי סכנת גידול המובילה לאנשים פחות מצליחים באזורים אלה.



עובדות ותכונות מעניינות של פנדה אדומה

החיים הגבוהים באקלים ההר הקר פירושם שפנדות אדומות מותאמות היטב להתחממות עם הפרווה הצפופה והזנב דמוי השמיכה. עם זאת, בימים קרים באמת היה ידוע כי פנדות אדומות משתזפות גבוה בחופה כדי להתחמם בזמן שישנות במהלך היום. מחקר שנערך בשנת 2001 מצא כי 79% מהפנדות האדומות דיווחו כי נמצאו בטווח של 100 מטרים מגוף המים הקרוב ביותר, דבר המצביע על כך שמקור מים טוב עשוי גם להיות קריטי לדרישות המחיה הקפדניות שלהם. עדויות גם מצביעות על כך ששיעורי ההתרבות של הפנדה האדומה ירדו, מה שמאמין שקשור לירידה במזונות שהם אוכלים על מנת לשרוד ולהתרבות בהצלחה.

יחסי פנדה אדומה עם בני אדם

פנדות אדומות זכו להערצה על ידי אנשים במשך שנים, אך רבות מהחוויות שקיימנו איתם הן בגני חיות ובמוסדות בעלי חיים, שכן חיות נדירות וסודיות אלה יכולות להיות קשות להפליא בטבע. אולם זהו אחד הגורמים לפטירתם כיוון שכפר הודי אחד דיווח כי 47 פנדות אדומות נלכדו ונמכרו לגני חיות ברחבי העולם בתוך שנה אחת בלבד. התערבות אנושית של בתי הגידול הייחודיים והמיוחדים שלהם היא האמונה כי היא הסיבה הגדולה ביותר לירידה במספר הפנדה האדומה ברחבי ההימלאיה, כאשר כריתת יערות בעיקר בצורת כריתת עץ היא אחד האשמים העיקריים. כמו בפנדה הענקית, הפנדה האדומה נשענת בכבדות על עבות במבוק בגובה רב כדי לשרוד ובלעדיה אין לה לאן עוד ללכת.

מעמד ושימור החיים של הפנדה האדומה

כיום, הפנדה האדומה רשומה ברשימה האדומה של IUCN כמין בעלי חיים בסכנת הכחדה בסביבתה הטבעית ולכן מאוימת מאוד על ידי הכחדה בעתיד הקרוב. ההערכה היא כי פחות מ -3,000 פנדות אדומות נותרו בטבע, כאשר רוב אלה מאכלסים אזורים מוגנים קטנים בתוך פארקים לאומיים. מספר תוכניות רבייה בשבי הוקמו גם באסיה, אירופה וצפון אמריקה ונראה כי הם זוכים להצלחה יחסית בעבודתם.

הצג את כל 21 בעלי חיים שמתחילים ב- R.

How to say פנדה אדומה in ...
בולגריתפנדה אדומה
קטלאניתפנדה אדומה
צ'כיפנדה אדומה
דַנִיפנדה אדומה
גֶרמָנִיָתפנדה קטנה
אנגליתפנדה אדומה
אֶסְפֵּרַנְטוֹפנדה קטנה
ספרדיתזהב Ailurus
פִינִיתKultapanda
צָרְפָתִיתפנדה קטנה
עִברִיתפנדה אדום
קרואטיתפנדה אדומה
הוּנגָרִידובי חתול אדום
אינדונזיתפנדה אדומה
אִיטַלְקִיתזהב Ailurus
יַפָּנִיתפנדה קטנה יותר
הוֹלַנדִיקליינדה פנדה
אנגליתפנדה אדומה
פולניפנדה קטנה
פורטוגזיתפנדה אדומה
אנגליתפנדה אדומה
סלובניתפנדה לחתול
שוודיתדוב חתול
טורקיפנדה קטנה
וייטנאמיתפנדה אדומה
סִינִיתפנדה אדומה
מקורות
  1. דייוויד ברני, דורלינג קינדרסלי (2011) חיה, המדריך החזותי המובהק לחיות הבר בעולם
  2. טום ג'קסון, ספרים לורנץ (2007) האנציקלופדיה העולמית של בעלי חיים
  3. דייוויד ברני, קינגפיש (2011) האנציקלופדיה של בעלי החיים קינגפיש
  4. ריצ'רד מקאי, הוצאת אוניברסיטת קליפורניה (2009) אטלס המינים בסכנת הכחדה
  5. דייוויד ברני, דורלינג קינדרסלי (2008) אנציקלופדיה מאוירת של בעלי חיים
  6. דורלינג קינדרסלי (2006) אנציקלופדיה של בעלי חיים דורלינג קינדרסלי
  7. דייויד וו. מקדונלד, הוצאת אוניברסיטת אוקספורד (2010) האנציקלופדיה של היונקים
  8. אודות פנדות אדומות, זמין כאן: http://www.animalcorner.co.uk/wildlife/pandas/panda_red.html
  9. עובדות פנדה אדומה, זמינות כאן: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/red-panda/
  10. דיאטת פנדה אדומה, זמינה כאן: http://www.bearlife.org/red-panda.html
  11. מידע על פנדה אדומה, זמין כאן: http://www.animalinfo.org/species/carnivor/ailufulg.htm
  12. שימור פנדה אדומה, זמין כאן: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/714/0

מאמרים מעניינים