דוב קוטב

סיווג מדעי של דובי הקוטב

מַלְכוּת
בעלי חיים
מַעֲרָכָה
Chordata
מעמד
ממליה
להזמין
קרניבורה
מִשׁפָּחָה
אורסידה
סוּג
אורסוס
שם מדעי
דוב הקוטב

מצב שימור דובי הקוטב:

פָּגִיעַ

מיקום דוב הקוטב:

אירואסיה
אֵירוֹפָּה
צפון אמריקה
אוקיינוס

עובדה מהנה של דוב הקוטב:

יכול להיכחד בתוך 30 השנים הבאות!

עובדות דוב קוטב

טֶרֶף
כלב ים, סוס, עופות ים
שם הצעירים
גוּר
התנהגות קבוצתית
  • בּוֹדֵד
עובדה מהנה
יכול להיכחד בתוך 30 השנים הבאות!
גודל אוכלוסייה משוער
20,000 - 25,000
האיום הגדול ביותר
התחממות גלובלית
תכונה מובחנת ביותר
פרווה לא ברורה ועור שחור
שמות אחרים)
ננווק
תקופת הריון
6 - 9 חודשים
סוג מים
מי מלח
בית גידול
שדות קרח חופיים וקרח צף
דִיאֵטָה
טורף
גודל המלטה ממוצע
2
סגנון חיים
  • יוֹמִי
שם נפוץ
דוב קוטב
מספר המינים
1
מקום
האוקיינוס ​​הארקטי
סִיסמָה
יכול להיכחד בתוך 30 השנים הבאות!
קְבוּצָה
יונק

מאפיינים פיזיים של דובי הקוטב

צֶבַע
  • צהוב
  • לבן
סוג עור
פרווה
מהירות עליונה
25 קמ'ש
אורך חיים, משך חיים
20 - 30 שנה
מִשׁקָל
150 ק'ג - 600 ק'ג (330 ק'ג - 1,322 ק'ג)
אורך
2 מטר - 2.5 מטר (6.5 רגל - 8.3 רגל)
גיל הבגרות המינית
3 - 5 שנים
גיל הגמילה
23 שנים

סיווג והתפתחות דובי הקוטב

דוב הקוטב הוא זן גדול של דוב שנמצא מאוכלס בשדות הקרח באוקיאנוס הארקטי. זהו זן הדובים הגדול ביותר בעולם (למעט דובי החום של קודיאק שנמצאים באלסקה ויכולים להגיע לגדלים דומים), כאשר גברים בדרך כלל שוקלים כ 600 ק'ג. מחשבה להיות קשורה קשר הדוק לדוב החום, שמו של דובי הקוטב פירושו למעשה 'דוב ים' שכן הם ידועים לא רק מבלים זמן רב קרוב לחוף, אלא הם גם שחיינים חזקים ובעלי יכולת שנצפו עד 100 מייל מהקרח או היבשה הקרובים ביותר. אולם הם מושפעים בצורה הרסנית מההתחממות הגלובלית מכיוון שהקרח עליו הם מסתמכים כל כך הרבה נעלם במהירות והוביל לכך שדוב הקוטב הפך לסמל חזק להשפעות שינויי האקלים. אוכלוסיות דובי הקוטב נפלו גם על פני האוקיאנוס הארקטי עקב ציד, זיהום וקידוחי נפט וגז שהובילו להופעתן כמין מאוים.



אנטומיה ומראה של דובי הקוטב

דובי הקוטב הבוגרים נמדדים בדרך כלל באורך של יותר משני מטרים ומשקלם כחצי טון. נקבות אמנם קלות בהרבה מקבילותיהן הגבריות המשקל כמעט כפול. דובי הקוטב הם אחד היונקים הגדולים שנמצאו בתנאים עוינים כל כך והסתגלו היטב לחייהם על הקרח. פרוותם עבה וצפופה ומורכבת ממעיל תחתון חם עם שערות שמירה ארוכות יותר, צינורות חלולים שקופים, הלוכדים את החום מהשמש ומעבירים אותו ישירות אל עורם השחור, ואז סופג את החום המבורך. לדוב הקוטב גוף חזק ושרירי עם כפות קדמיות רחבות המסייעות לחתור במים, ופרווה על תחתית כפות הרגליים שלא רק עוזרת לחמם אלא גם מעניקה לדוב הקוטב אחיזה נוספת בעת תנועה על קרח. יש להם צווארים ארוכים מאוד בהשוואה למיני דובים אחרים המאפשרים לראשם להישאר מעל המים בשחייה. יש להם גם חרטומים מוארכים יותר ואוזניים קטנות יותר מקרוביהם.



הפצת דובי קוטב ובית גידולו

דובי קוטב נמצאים בחופים הקפואים המקיפים את הקוטב הצפוני ועד דרום מפרץ הדסון. בסביבות 60% מהדובים הקוטביים ניתן למצוא בצפון קנדה כאשר האנשים הנותרים מפוזרים ברחבי גרינלנד, אלסקה, סוולבארד ורוסיה, שם הם נוטים להימצא קרוב יחסית לאוקיאנוס, משוטטים מרחקים עצומים על פני שדות הקרח. אוכלוסיות דובי הקוטב צנחו בצורה דרסטית בכל תחום הטבעי שלהן, כאשר האיום הגדול ביותר על טורף עצום זה הוא התחממות כדור הארץ. למרות שדובי הקוטב רגילים לשינויים עונתיים בחוג הארקטי, נמס הקרח בקיץ מתרחש מוקדם יותר ויותר באכזריות משנה לשנה, כלומר לדובי הקוטב יש פחות זמן לצוד על הקרח לפני שהוא נעלם. בתי הגידול המסוכנים שלהם מושפעים קשות גם מפלישת האדם בצורות ציד, יישובי גידול ושחרור מזהמים כימיים למים.

התנהגות ואורח חיים של דובי הקוטב

דוב הקוטב הוא חיה בודדת שיכולה לא רק לרוץ במהירות של עד 25 קמ'ש, אלא שהיכולת החזקה שלה לשחות במהירות 6 קמ'ש הופכת אותה לטורפת קודקוד באמת בסביבתה. יונקים חצי-ימיים אלה יכולים לצוד הן על הקרח והן במים וידועים כי הם שוחים מרחקים עצומים על פני אוקיינוס ​​פתוח בחיפוש אחר מזון. דובי הקוטב מסוגלים לצלול מתחת למים כדי לתפוס את טרפם שהם עושים על ידי פקוח עיניים והחזקת נשימה למשך עד שתי דקות. ביבשה הם נוטים לצוד בשתי טכניקות עיקריות: הם גוזלים ואז רודפים אחר טרפם או יושבים ומחכים ליד חור נשימה עד שעות רבות, לפני שהם מארבים לחותם כשהוא עולה. אכילת כלבי ים חיונית להישרדותו של דוב הקוטב מכיוון שהם מסוגלים לספק לו ארוחה עתירת אנרגיה. אולם במהלך הקיץ הארקטי הקצר, דובי הקוטב נאלצים צפונה יותר ככל שהקרח נסוג כאשר הם צריכים להאכיל מבעלי חיים אחרים יותר בפנים הארץ.



שכפול דובי קוטב ומחזורי חיים

דובי קוטב נוטים להתרבות באביב בין אפריל למאי, כאשר תקופת ההיריון משתנה במידה ניכרת (תלוי בבריאות הנקבה) בגלל תקופת השתלה מושהית. לאחר כעבור עד 9 חודשים הנקבה יולדת בין 1 ל -4 גורים במאורה אותה חפרה בשלג או באדמה. הגורים שוקלים קצת יותר מחצי קילו כשהם ילודים והם חסרי שיער ואינם יכולים לראות. נקבות נכנסות למאורותיהן לקראת סוף הסתיו ולא מגיחות עם גוריהן עד שתנאי החורף הקשים הפכו לאביב. אף על פי שגורי דובי הקוטב מתחילים לאכול אוכל מוצק כשהם בסביבות 5 חודשים, הם לא נגמלים עד שהם בין שניים לשלושה. ידוע כי גורים משחקים בדרך כלל בקרב עם גורים אחרים הכוללים היאבקות ורדיפה, יחד עם חשיפת שיניים ואפילו נושכים זה את זה אך מבלי לגרום נזק. משחקים אלה הם קריטיים עבור גורי דובי הקוטב ללמוד כיצד להילחם ולכן מתגוננים בהצלחה ברגע שהם עוזבים את אמם וחיים בכוחות עצמם.

דיאטת דוב קוטב וטרף

דוב הקוטב הוא היונק הטורף הגדול ביותר ביבשה ועליו לצוד באופן קבוע על מנת להאכיל אותו היטב ולשמור על שכבת השומן המבודדת שלו כדי לחמם אותו. הקליפות והטפטוף של כלבי הים הטבעתיים מהווים את עיקר הדיאטה של ​​דובי הקוטב מכיוון שהם לעיתים קרובות משאירים את הבשר שנותר, מה שמספק מקורות מזון חשובים לבעלי חיים אחרים כמו שועל הארקטי. אף על פי שכלבי הים הם מקור המזון העיקרי שלהם, דובי הקוטב אוכלים גם ציפורים, פירות יער, דגים ואיילים (במיוחד בחודשי הקיץ המסובכים יותר) יחד עם סוסים מזדמנים. הפגרים של יונקים ימיים גדולים הכוללים כלבי ים, סוסים ואפילו לווייתנים מספקים גם מקור מזון קבוע לדובי הקוטב שאומרים שיש להם חוש ריח כה טוב, עד שהם מסוגלים לרחרח אותם ממרחק לא מבוטל. ידוע כי דובי הקוטב גם פורצים למאורות כלבי ים תת קרקעיים כדי לצוד את הגורים בתוכם.

טורפים ואיומי דובי קוטב

בשל העובדה שדוב הקוטב הוא טורף עצום ואכזרי, אין בעלי חיים הטרפים אותם בסביבתם. הם בדרך כלל מתקשים ביותר עם דובי קוטב אחרים ונקבות יגנו על גוריהן בחירוף נפש מפני זכרים שעשויים לנסות לפגוע בהן. בני האדם, לעומת זאת, הם ללא ספק האיום הגדול ביותר על אוכלוסיית האוכלוסייה של דובי הקוטב ההולכת ומתמעטת, שכן הם צדו אותם בחמדנות מאז הגעתם לאוקיאנוס הארקטי בשנות ה 1600- עד אמצע שנות השבעים, אז נפלו במקום איסורי ציד בינלאומיים. לצד שדות הקרח הנסוגים החיוניים להישרדותו של דוב הקוטב הנגרם כתוצאה משינויי האקלים, הם מושפעים מאוד מקידוחים אחר נפט וגז, מגידול בפעילות הספנות ועליית רמות כימיקלים תעשייתיים המזהמים את המים. לדוב הקוטב קצב רבייה יחסית איטי, מה שאומר שאוכלוסיות לא רק מצטמצמות במהירות אלא שהן לא גדלות במהירות מספיק כדי לקיים את עצמן. יש מומחים שטוענים שדוב הקוטב עלול להיכחד מהטבע ב -30 השנים הבאות.



עובדות ותכונות מעניינות של דוב הקוטב

לפני שתנאי החורף הקשים הגיעו במלואם, דובוני הקוטב חופרות לעצמן מאורה בשלג במקום בו הן רדומות במהלך החודשים העוינים הללו (ושם הן יולדות את גוריהן) ומופיעות רק באביב. ידוע כי מאורות אלה חמים עד ארבעים מעלות מבחוץ, אך נראה כי גברים מעדיפים להיות פעילים כל השנה. לדובים הקוטביים יש שכבה של סומק מתחת לעורם שיכול להיות בעובי של עד 4 אינץ 'ועוזר לחמם אותם. הם למעשה מבודדים כל כך טוב, שדובי הקוטב חייבים לנוע לאט ברוב הפעמים כדי שלא יתחממו יתר על המידה. דובי הקוטב משילים את פרוותם בקיץ, כלומר הם נראים הכי לבנים בתחילת הסתיו. אולם באביב נראה כי המעילים שלהם בצבע צהוב יותר וזה משהו שנחשב בחלקו בגלל השמנים שנמצאים בקליפות החותם.

יחסי דוב קוטב עם בני אדם

לפני שנות ה 1600, כאשר הציידים האירופאים, הרוסים והאמריקאים הגיעו ללב המעגל הארקטי, רק ילידים באמת ידעו עליהם דבר. דובי הקוטב נצדו ללא רחם עד 1973, כאשר הסכם בינלאומי שם קץ לציד בלתי מבוקר שכזה. גם כיום אנשים ילידים עדיין רשאים לצוד את דוב הקוטב לשימושים מסורתיים, אך האיום הגדול ביותר על דובי הקוטב הוא מדף הקרח הנמס במהירות. ההתחממות הגלובלית הנגרמת על ידי אנשים נחשבת כמפחיתה אותה במהירות כה רבה, עד כי יש האומרים כי בגבולם הדרומי של מפרץ ההדסון לא יהיה קרח כלל בשנת 2080. דובים קוטביים ידועים כתוקפניים כלפי בני אדם עם התקפות דיווחות שעדיין התרחשו, כולל התקרית האחרונה והמפורסמת בסוולבארד, כאשר מספר בני נוער ומנהיגי המשלחת שלהם הותקפו על ידי דוב קוטב במחנה שלהם.

מעמד ושימור דובי הקוטב והחיים כיום

כיום, דוב הקוטב נרשם ברשימה האדומה של IUCN כמין הפגיע בסביבתו הטבעית. אף על פי שאיסורי ציד בינלאומיים מנעו רמה כה גבוהה של ציד, מאמצי השימור במעגל הארקטי מתגלים כקשים כאשר הדבר היחיד שדוב הקוטב אכן זקוק לו כדי לשרוד ייעלם יותר מדי שנה. רמות מוגברות של פעילות תעשייתית בסביבתם הטבעית גורמות גם לירידות באיכות בתי הגידול הנותרים שלהן. ההערכה היא כי בין 20,000 - 25,000 דובי הקוטב נותרו מסתובבים קרוב לקוטב הצפוני, ורובם נמצאים בצפון קנדה.

הצג את כל 38 בעלי חיים שמתחילים ב- P

How to say דוב קוטב in ...
בולגריתדוב לבן
צ'כידוב הקוטב
דַנִידוב קוטב
גֶרמָנִיָתדוב קרח
אנגליתדוב קוטב
אֶסְפֵּרַנְטוֹאורסו ריק
ספרדיתדוב קוטב
אסטוניתדוב קוטב
צָרְפָתִיתדוב לבן
פִינִיתדוב קוטב
עִברִיתדוב קוטב
קרואטיתדוב קוטב
אינדונזיתדוב קוטב
אִיטַלְקִיתדוב קוטב
סִינִיתדוב קוטב
מלאיתדוב קוטב
הוֹלַנדִידוב קוטב
אנגליתדוב קוטב
פולנידוב קוטב
פורטוגזיתדוב קוטב
אנגליתקוטב אורס
שוודיתדוב קוטב
טורקיקרח Kutup
יַפָּנִיתדובי הוקיו
הוּנגָרִידוב קוטב
מקורות
  1. דייוויד ברני, דורלינג קינדרסלי (2011) חיה, המדריך החזותי המובהק לחיות הבר בעולם
  2. טום ג'קסון, ספרים לורנץ (2007) האנציקלופדיה העולמית של בעלי חיים
  3. דייוויד ברני, קינגפיש (2011) האנציקלופדיה של בעלי החיים קינגפיש
  4. ריצ'רד מקאי, הוצאת אוניברסיטת קליפורניה (2009) אטלס המינים בסכנת הכחדה
  5. דייוויד ברני, דורלינג קינדרסלי (2008) אנציקלופדיה מאוירת של בעלי חיים
  6. דורלינג קינדרסלי (2006) אנציקלופדיה של בעלי חיים דורלינג קינדרסלי
  7. דייויד וו. מקדונלד, הוצאת אוניברסיטת אוקספורד (2010) האנציקלופדיה של היונקים
  8. מידע על דובי הקוטב, זמין כאן: http://www.fws.gov/home/feature/2008/polarbear012308/polarbearspromo.html
  9. עובדות דוב קוטב, זמינות כאן: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/polar-bear/
  10. איומים על דובי הקוטב, זמינים כאן: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/22823/0

מאמרים מעניינים