פַּנתֵר

סיווג מדעי של פנתר

מַלְכוּת
בעלי חיים
מַעֲרָכָה
Chordata
מעמד
ממליה
להזמין
קרניבורה
מִשׁפָּחָה
פלידה
סוּג
פנתרה
שם מדעי
פנתרה פרדוס, פנתרה אונקה

מצב שימור פנתר:

קרוב לאיום

מיקום פנתר:

מרכז אמריקה
צפון אמריקה
דרום אמריקה

עובדה מהנה של פנתר:

מעדיף לצוד בלילה מאשר ביום!

עובדות פנתר

טֶרֶף
צבי, טפיר, חזיר בר
שם הצעירים
גוּר
התנהגות קבוצתית
  • בּוֹדֵד
עובדה מהנה
מעדיף לצוד בלילה מאשר ביום!
גודל אוכלוסייה משוער
לא ידוע
האיום הגדול ביותר
אובדן בית גידול
תכונה מובחנת ביותר
עיניים ירוקות אזמרגד בהירות
שמות אחרים)
פנתר שחור, נמר שחור, יגואר שחור
תקופת הריון
90 - 105 יום
בית גידול
יער, ביצות ואדמות
חיות טרף
אנושי, אריה, צבוע
דִיאֵטָה
טורף
גודל המלטה ממוצע
3
סגנון חיים
  • לֵילִי
שם נפוץ
פַּנתֵר
מספר המינים
31
מקום
אסיה, אפריקה, אמריקה
סִיסמָה
מעדיף לצוד בלילה מאשר ביום!
קְבוּצָה
יונק

מאפיינים פיזיים של פנתר

צֶבַע
  • שָׁחוֹר
  • חום כהה
סוג עור
פרווה
מהירות עליונה
71 קמ'ש
אורך חיים, משך חיים
12 - 15 שנים
מִשׁקָל
36 ק'ג - 160 ק'ג (79 ק'ג - 350 ק'ג)
אורך
1.1m - 1.9m (43in - 75in)
גיל הבגרות המינית
3 - 4 שנים
גיל הגמילה
3 חודשים

סיווג ופיתוח של פנתר

הפנתר (הידוע בכינויו גם הפנתר השחור) הוא בן גדול ממשפחת החתולים הגדולים, יליד אסיה, אפריקה ויבשת אמריקה. הפנתר אינו זן מובהק כשלעצמו, אך הוא השם הכללי המשמש לכל חתול בצבע שחור ממשפחת החתולים הגדולים, ובעיקר נמרים ויגוארים. הפנתר הוא בעל חיים חמקמק ועוצמתי שהסתגל היטב למגוון בתי גידול ברחבי העולם, וידוע כאחד המטפסים החזקים ביותר של כל החתולים. למרות שהפנתר אינו מסווג טכנית כמין נפרד, הם נחשבים לסכנת הכחדה על ידי רבים בשל מספרם הנמוך של הנמרים והמיגוארים לאורך הרבה מהטווחים הטבעיים שלהם.



אנטומיה ומראה של פנתר

הפנתר נוטה להיות בצבע חום כהה עד שחור ובדרך כלל זהה למין החתולי אליו הוא שייך. היוצא מן הכלל היחיד לכך הוא הפנתר של פלורידה שנמצא באזור דרום מזרח ארצות הברית, הנחשב לתת-מין של קוגר והוא די נדיר בצבע חום כהה ונוטה למראה מנומר יותר. שלא כמו נמרים ויגוארים, לפנתר אין כתמים בגופו או בזנבו הארוך, אלא יש לו מעיל מבריק של פרווה כהה. לפנתרים יש ראשים קטנים עם לסתות חזקות ועיניים ירוקות אזמרגד, ונוטים לרגליים אחוריות שגדולות יותר וארוכות מעט יותר מאלו הקדמיות. בהיותו בן למשפחת החתולים הגדולים, הפנתר הוא לא רק אחד החתולים הגדולים בעולם, אלא הוא גם מסוגל לשאוג וזה דבר שחתולים מחוץ לקבוצה זו אינם מסוגלים לעשות.



הפצה ופנתר בית גידול

פנתרים נמצאים באופן מקורי בשלוש מיבשות העולם, כשמיקומן תלוי אם זה נמר שחור או יגואר שחור. ישנם 30 תת-מינים שונים של נמר שנמצאים ברחבי אסיה ואפריקה שמדרום לסהרה, ועם הטווח הטבעי הגדול של יגואר המשתרע ברחבי מרכז ודרום אמריקה ואפילו לחלקים של ארה'ב, הפנתר הפך לחיה הניתנת להתאמה להפליא נמצא במגוון בתי גידול שונים. למרות שהם נמצאים לרוב ביערות טרופיים ונשירים, ניתן למצוא את הפנתר גם מאכלס ביצות וביצות, יחד עם שטחי עשב ואזורים עוינים יותר כמו מדבריות והרים. לצד מספר החתולים הגדולים בעולם, הפנתר הופך נדיר יותר בטבע בעיקר בשל אובדן בתי גידול בצורת כריתת יערות.

התנהגות אורח חיים ופנתר

הפנתר הוא חיה אינטליגנטית וזריזה להפליא שרואים לעתים רחוקות מאוד אנשים בטבע מכיוון שהם בדרך כלל בעלי חיים שקטים וזהירים מאוד. הפרווה החומה הכהה שלהם מסווה את הפנתר אל תוך היער שמסביב והופך אותם כמעט לבלתי נראים בחשכת הלילה. הפנתר הוא חיה מתבודדת שמנהלת אורח חיים לילי, ומבלה חלק ניכר משעות אור היום במנוחה גבוהה בין העצים. כמו גם הנמר וגם היגואר, פנתרים הם מטפסים מדהימים והם לא רק נחים על העצים, אלא הם גם מסוגלים לפקוח עין ערנית אחרי טרף מבלי להבחין בהם. הפנתר הוא בעל חיים חזק להפליא וחסר פחד שממנו חוששים רבים בשל העובדה שהם גם תוקפניים מאוד. הפנתר הוא מאוד טריטוריאלי, במיוחד גברים שטווח הבית שלהם חופף לבני מספר נקבות והם מאוימים על ידי זכר אחר.



רבייה ומחזורי חיים של פנתר

למרות שיש רק שני מינים שונים של החתול הגדול שנחשבים לפנתרים, הנמרים והיגוארים קשורים זה לזה מאוד למרות שהם חיים בחלקים נפרדים של העולם. נמרים שחורים ויגוארים מופיעים לרוב באותו המלטה כמו גורים מנוקדים כאשר הנקבה בדרך כלל יולדת בין 2 ל -4 גורים לאחר תקופת הריון של כשלושה חודשים (זהו גן רצסיבי פשוט שהופך את הגורה לשחורה וזו הנישאת על ידי שני ההורים). גורי פנתרים נולדים עיוורים ואינם פוקחים את עיניהם עד גיל כמעט שבועיים. הם פגיעים להפליא לטורפים, בייחוד כאשר הם משאירים את אמם שחייבת לצוד את האוכל שלהם. עד שהם כבר כמה חודשים גורי פנתר מתחילים ללוות אותה בחיפוש אחר טרף ולעתים קרובות לא יעזבו אותה עד שהם כמעט שנתיים והקימו לעצמם שטח.

דיאטה וטרף של פנתר

הפנתר הוא בעל חיים טורף ואחד הטורפים החשודים והחזקים ביותר בכל סביבתו הטבעית. ציד בחסות הלילה, פרוותו הכהה של הפנתר כמעט ואינה מאפשרת להבחין בכך שהיא יכולה לנוע בג'ונגל לגמרי בלתי נראה. למרות שרוב הציד שלהם מתבצע בפועל על הקרקע, ידוע שהם גם צדים מעצים כלומר שהם יכולים לארוב לטרפם מלמעלה. התזונה המדויקת של הפנתר תלויה היכן בעולם הוא חי, אם כי אוכלי עשב בינוניים עד גדולים מהווים את עיקר התזונה של חתולים גדולים רבים. בעלי חיים לרבות צבאים, חזירי יבלות, חזיר בר, טפיר ואנטילופה ניצודים כולם על ידי פנתרים, יחד עם מינים קטנים יותר כמו ציפורים וארנבות כאשר טרף גדול יותר נדיר.

טורפי ואיומי פנתר

יגואר הוא החתול הגדול ביותר ביבשת אמריקה ולכן פנתרים בעולם החדש הם הטורפים הדומיננטיים ביותר בסביבתם. אלה שנמצאו באפריקה ובאסיה, לעומת זאת, נטרפים מדי פעם על ידי טורפים גדולים אחרים כמו אריות וצבועים, אך הטורף הנפוץ ביותר והאיום הגדול ביותר על כל הפנתרים הוא אנשים. לא רק בעלי חיים נדירים אלה ניצודו על ידי אנשים בכל חלקם הגדול של הטווח הטבעי שלהם, אלא שהם ספגו גם אובדן דרסטטי של בתי גידול, במיוחד בצורה של כריתת יערות הן עבור יישובים אנושיים צומחים והן כדי לפנות מקום לחקלאות. מספר האוכלוסיות של חתולים גדולים הולך ופוחת בכל רחבי העולם וכאשר הם נדחקים לכיסים קטנים יותר ויותר של בתי הגידול המקוריים שלהם, פנתרים הופכים נדירים עוד יותר מכפי שכבר היו.



עובדות ותכונות מעניינות של פנתר

למרות שמבחינה טכנית רק מנומרים ויגוארים שחורים נחשבים בדרך כלל לפנתרים האמיתיים היחידים על ידי המדע, המונח משמש גם לתיאור מספר חתולים מצופים כהים אחרים על ידי המקומיים בסביבתם המקומית, כולל פומות, נמרים, פומות, לינקסים ובובקאטים. הפנתר השחור נתפס כאחד הטורפים האינטליגנטים והפראיים ביותר באמריקה, כך שדמותו של פנתר משמשת נרחב כלוגו או כקמע של קבוצות ספורט. חלק מהפנתרים מסוגלים למעשה לשחות, אם כי לא כאלה שהם נמרים, מכיוון שמיגוארים ידועים כבעלי אהבה אמיתית למים. לא זו בלבד שאנשים אלה מעדיפים יערות מוצפים אלא שהם מבלים זמן יוצא דופן בשחייה, משחק וציד במים הקירור.

יחסי פנתר עם בני אדם

החתולים הגדולים בעולם ניצודו על ידי אנשים כשני גביעים ועל פרוותם במיוחד במהלך המאות האחרונות. זה גרם לירידות עצומות במספר האוכלוסייה של הנמרים והמיגוארים יחד איתם למעשה נעלמו לחלוטין מאזורים מסוימים בטווח ההיסטורי שלהם. פנתרים ספגו גם השפלה קשה של בתי גידול בכל רחבי אסיה, אפריקה ואמריקה, מה שאומר שהטורפים החמקמקים האלה נדירים יותר. לעתים רחוקות מאוד הם רואים אנשים שרק באמת מודעים לנוכחות של פנתר על ידי עקבותיהם שנותרו על הקרקע וסימני שריטה על עצים. הם למעשה ערמומיים כל כך שלעתים מכונים פנתרים 'רוח הרפאים של היער'.

מצב שימור הפנתר והחיים כיום

למרות שהפנתר אינו נחשב למין עצמו על ידי המדע, גם הנמר וגם היגוארים הופכים להיות פגיעים יותר ויותר לאורך חלק גדול מהטווח הטבעי שלהם והם רשומים כמין מאוים על ידי ה- IUCN. עם זאת, בשל העובדה ששני אנשים הנושאים גנים חייבים להזדווג כדי לייצר פנתר שחור והסיכוי לכך פוחת עם אובדן בתי גידול, מומחים רבים לחיות בר רואים בחיות אלה בסכנת הכחדה ברחבי העולם.

הצג את כל 38 בעלי חיים שמתחילים ב- P

מקורות
  1. דייוויד ברני, דורלינג קינדרסלי (2011) חיה, המדריך החזותי המובהק לחיות הבר בעולם
  2. טום ג'קסון, ספרים לורנץ (2007) האנציקלופדיה העולמית של בעלי חיים
  3. דייוויד ברני, קינגפיש (2011) האנציקלופדיה של בעלי החיים קינגפיש
  4. ריצ'רד מקאי, הוצאת אוניברסיטת קליפורניה (2009) אטלס המינים בסכנת הכחדה
  5. דייוויד ברני, דורלינג קינדרסלי (2008) אנציקלופדיה מאוירת של בעלי חיים
  6. דורלינג קינדרסלי (2006) אנציקלופדיה של בעלי חיים דורלינג קינדרסלי
  7. דייויד וו. מקדונלד, הוצאת אוניברסיטת אוקספורד (2010) האנציקלופדיה של היונקים
  8. מידע על פנתר, זמין כאן: http://www.blackpantheranimal.com/black-panther-animal.php
  9. עובדות פנתר, זמינות כאן: http://www.facts-about.org.uk/animals-panthers.htm
  10. מידע על פנתרים, זמין כאן: http://www.animalport.com/animal-information/black-panther-animal-information.html

מאמרים מעניינים