אריה הרים

סיווג מדעי של אריה ההרים

מַלְכוּת
בעלי חיים
מַעֲרָכָה
Chordata
מעמד
ממליה
להזמין
קרניבורה
מִשׁפָּחָה
פלידה
סוּג
פומה
שם מדעי
felis concolor

מצב שימור אריות ההרים:

הדאגה האחרונה

מיקום אריה ההר:

מרכז אמריקה
צפון אמריקה
דרום אמריקה

עובדות אריות ההרים

טרף ראשי
צבאים, איילים, ביברס
גודל המלטה
3
בית גידול
יערות ואזורים הרריים
חיות טרף
אנושי, דוב גריזלי
דִיאֵטָה
טורף
סגנון חיים
  • בּוֹדֵד
אוכל מועדף
צְבִי
סוּג
יונק
מָקוֹר
3
סִיסמָה
אין לו טורפים טבעיים אמיתיים!

אריות ההרים מאפיינים פיזיים

צֶבַע
  • חום
  • שָׁחוֹר
  • לכן
סוג עור
פרווה
מהירות עליונה
30 קמ'ש
אורך חיים, משך חיים
10-20 שנה
מִשׁקָל
29-90 ק'ג (64-198 ק'ג)

'יכול לקפוץ לגובה של בניין בן שתי קומות!'

אריה ההרים הוא מינים גדולים של חתולים בצבע שזוף, ילידי צפון אמריקה, מרכז אמריקה ודרום אמריקה. בארצות הברית, חתולים אלה חיים בעיקר במדינות המערב ופלורידה. נקרא גם בשם פומה, פומה, קטאמאונט ופנתר, אריות הרים משגשגים בבתי גידול רבים. הם חיים בגיאוגרפיות יותר מכל יונק אחר בחצי הכדור המערבי, מלבד בני אדם.



עובדות עליונות של אריה ההרים

  • בוכים כמו חתולי בית:אריות הרים אינם שואגים, אלא משתמשים בצעקת אריה הרים מובהקת, נהמה, שריקה, מיאו וגרון
  • שינוי צבע העיניים:גורים נולדים עם עיניים כחולות שמשתנות לצהוב עד גיל 16 חודשים
  • חיי התבודדות:אריות אלה מעדיפים לגור לבד על שטח של כ- 30 מיילים רבועים
  • רצים מהירים:הם יכולים לרוץ במהירות של עד 50 מייל לשעה

שם מדעי אריה ההרים

שמו המדעי של אריה ההרים הואפומה קונולור, מהמילה הספרדית פומה ממוצא לטיני. פירוש השם הוא 'אריה הרים' בשפות ספרדית, צרפתית, גרמנית ושפות אחרות מבוססות לטינית. פילום החתול הגדול הואChordata, בכיתהממליה, להזמיןקרניבורה, משפחהפלידהוסוגפומה. חוקרים ספרדיים מוקדמים של אמריקה כינו את החתול 'לאון', כלומר אריה ו'גאטו מונטה ', כלומר חתול הרים. בני האינקה קראו לה 'פומה', בעוד שהאינדיאנים הדרום אמריקאים המוקדמים כינו אותה 'קוגואוארנה', שממנה באה המילה 'פומה'. רוב המדענים מעדיפים לקרוא לחתולים האלה 'פומא'. לחתולים אלה יש כ 40 שמות בשפה האנגלית, כולל פנתר, פומה, פומה, catamount, צייר, מזרק הרים, נמר אדום, אריה מקסיקני ואריה אמריקאי. שש תת-מינים חיים בצפון אמריקה, מרכז אמריקה, מזרח דרום אמריקה, צפון דרום אמריקה, מרכז דרום אמריקה ודרום דרום אמריקה.



מראה והתנהגות של אריה ההרים

טורפים אלה נראים מאוד כמו חתולי בית קצרים שיער. יש להם ראשים קטנים עם פנים קצרות. אוזניים מעוגלות וקטנות. גופם ארוך ומלוטש, עם צוואר וזנב ארוך. רגלי פומה חזקות, מתאימות לעלייה מהירה של מהירות ועשויות להתנפל. שיני החתולים תופסים את טרפם, קורעים ומנתקים את הבשר.

אריה ההרים הממוצע נע בין 3'3 ″ בערך לכ -5'5 ″. אך עם זנבותיהם, יש זכרים שאורכים עד 9 מטר ונקבות עד שבעה מטרים. החתולים עומדים בין שתי רגליים ל- 2'6 ″ מהאדמה ועד לכתפיהם. בבגרותן, נקבות שוקלות בין 80 ל -100 קילו וגברים בין 125 ל -160 קילו. צבע אריות הרים בארצות הברית הוא לרוב שזוף. ברחבי אמריקה צבעם נע בין צבע כהה לאפור כחלחל. הבטן, הרגליים הפנימיות והגרון הם תמיד בצבע בהיר יותר, עם האף והזנב שלהם קצוות שחורים או כהים. תינוקות נולדים עם כתמים להסוו אותם בטבע. כתמים אלה נמוגים כשישה חודשים. עיניהם הכחולות מתחלפות גם לצהוב עד גיל 16 חודשים.



אריות הרים הם מטבעם בודדים. לפעמים הם חולקים טריטוריה עם פומה אחת אחרת, אך מעדיפים טווח של 30 קמ'ר לקרוא לעצמם. חלק מאריות ההרים שומרים על שטח של עד 125 מייל רבוע. הם חיים בבתי גידול מכל הסוגים בחצי הכדור המערבי, מאזורים הרריים ועד הביצות של פלורידה. בני אדם לעתים רחוקות רואים אריות הרים, מכיוון שבעלי חיים אלה מעדיפים להישאר מוסתרים. אך הם יצורים גנבים העוקבים אחר טרפם. פומות מאוד אינטליגנטיות. הם נמנעים מבני אדם במידת האפשר.

אריות הרים נמצאים בראש שרשרת המזון. הם שומרים על אוכלוסיות צבאים באיזון ואף מסייעים בהפחתת מספר תאונות הרכב בהן מעורבים צבאים. למרות שדובים חומים יהרגו ויאכלו אריות הרים, לעיתים האריות מנצחים בקרב בקרב דובי הענק הללו. בני אדם וחיות בית חייבים להיזהר מאריות הרים, כשאנחנו עוברים לבית הגידול שלהם. פומה נמנעת מבני אדם במידת האפשר. אבל לפעמים אנשים חוצים את דרכיהם במסלולי הליכה או בחוץ במדבר.

בית גידול לאריות ההרים

אריות הרים חיים ברחבי אמריקה, מיוקון שבקנדה ועד לסובטרופיות של דרום אמריקה. שום יונק אמריקני אחר, פרט לבני אדם, לא משתרע על טווח קרקע כה רחב. הם יכולים לחיות כמעט בכל סוג של בית גידול, כגון הרים, ביצות, יערות ומדבריות, גם מאזורי מפלס הים ועד לפסגות ההרים הגבוהות ביותר. למרות שהם מעדיפים 14 מדינות מערביות של ארצות הברית, פומה בארה'ב נמצאת גם במספרים נמוכים בפלורידה. חתולים אלה מסתובבים מדי פעם עד למדינות צפון מזרח. אריות הרים חיים באזורים עם שיחים צפופים, סתימה ושאר צמחי חיים לצורך כיסוי. אם הם מרגישים מאוימים הם עוזבים את האזור. אורך החיים הממוצע של אריה הרים פראי הוא כעשר שנים. אבל בגני חיות, רבים חיים 20 שנה ויותר. בגלל ציד ספורט באזורים מסוימים, החתולים באזורים אלה חיים רק עד גיל חמש.



במהלך חייהם מעדיפים אריות ההרים לחיות לבד. רק לצורך הזדווגות והורות הם עוברים על הכלל הזה. הם מסמנים את הטריטוריה שלהם על ידי מתן שתן על ערימות עלים, מחטי אורן או דשא ועצי טופר. זה אומר לאריות אחרים להתרחק. אם אריה אחר יעבור לשטח, השניים יילחמו עד מותם במידת הצורך. צבע המעיל של החתולים משתנה מאזור לאזור. היכן הם גרים קובע את הצבע הזה. עם היכולת להשתלב בסביבתם, אריות הרים טורפים בקלות צבאים ויונקים קטנים.

הם אוכלים זאבי ערבות, דביבונים, ארנבות ודורבן. כדי לשמר את הטרף ההרוג שלהם ולהגן עליו מפני נבלות, הם קוברים אותו וחוזרים להאכיל אותו למספר ימים. לרגליים האחוריות הגדולות של אריות ההרים יש מסת שריר גדולה יותר מאשר ברגליים הקדמיות. זה מאפשר להם לקפוץ עד 18 מטר לעץ ו 20 מטר במעלה או במורד גבעה. הם רצים מהר מאוד, כאשר עמוד השדרה הגמיש שלהם מאפשר להם לשנות כיוון ולעבור סביב מכשולים במהירות. כפותיהם הגדולות שומרות על יציבותן, עם טפרים חדים להגנה ולטרף תוקף. ראייה חדה עוזרת להם למצוא את טרפם.

טורפים ואיומים

האיומים הגדולים ביותר על אריות ההרים הם בני האדם. חתולים אלה הם טורפי קודקוד, קרוב לראש שרשרת המזון. לעיתים הם נהרגים על ידי דוב חום או כחלק מריבות טריטוריה עם אריות הרים אחרים. אריות הרים חיו פעם מהחוף המזרחי של אמריקה לחוף המערבי. אבל אנשים חששו מהחתולים הגדולים והאמינו שהם טורפים של בעלי חיים. אז עד שנות הארבעים, מדינות רבות שילמו שכר עבור הרגת האריות. פעם כל גלגל הביא פרס של 25 עד 35 דולר. זה הפחית את מספרם בהרבה, והגביל את אוכלוסיית החתולים בעיקר לחוף המערבי ומספר קטן בפלורידה. למרות חוקים שקיימים כדי להגן עליהם באזורים רבים בארה'ב, יש אנשים שעדיין לוכדים, מרעילים ויורים על האריות שלא כדין. ציד עדיין חוקי בצורה כלשהי במדינות רבות, כגון יוטה, איידהו, ויומינג, מונטנה, קולורדו, ניו מקסיקו, נברסקה, צפון דקוטה, דרום דקוטה, נבאדה, אריזונה, טקסס, וושינגטון ואורגון.

רביית אריות ההרים, תינוקות ואורך חיים

נקבות אריות הרים יכולות להזדווג עם כמה זכרים בעונת רבייה אחת, הנקראת estrus. בדרך כלל, הנקבה מעדיפה להזדווג עם זכר משטח חופף. שלושת עד עשרה הימים של תקופת ההזדווגות הם הפעם היחידה בה בני אדם רואים זכרים ונקבות יחד. אחרת, הם נשארים בעלי חיים בודדים ונמנעים ממגע. גם אצל נשים וגם אצל גברים, בגרות מינית מתרחשת בגיל שנה עד 2.5.

נקבות אינן מנסות להתרבות עד שהקימו טריטוריה משלהן. נקבות עם גורים עוברות כל כמה שבועות ממקום אחד בשטחן למקום אחר. זה עוזר לה להגן על הגורים מפני זכרים משוטטים וטורפים אחרים. ההזדווגות מתרחשת לאורך כל השנה, כאשר הנקבה נמצאת בליחום. אך רוב המלטות נולדות בחודשי הקיץ החמים, במיוחד ביולי עד ספטמבר. נקבות מייצרות המלטה מדי 1.5 עד שנתיים, בממוצע. אבל אם היא מאבדת המלטה, היא נכנסת במהירות להפרדה. הריון, הנקרא גם הריון, עבור אריה הרים הוא כ 90 יום. הריון לאריה הרים קצר בהשוואה לחיות יבשות גדולות אחרות. אבל זה משתווה מקרוב לאריות אחרים ולבני דודיהם הזעירים, חתולי בית.

  • אנושי: 270 יום
  • דוב חום: 215 יום
  • ג'ירפה: 430 יום
  • אריה אפריקאי: 110 יום
  • חתול בית: 58 עד 67 יום
  • אריה הרים: 90 יום

רוב המלטות כוללות שניים עד שלושה גורים כחולים עם עיניים כחולות, המכונים לפעמים חתלתולים. לפעמים נולדים רק אחד או ארבעה. עד גיל חצי שנה הפרווה התחלפה למעיל שזוף ולא מנומר כמו מבוגרים. עיניהם הכחולות מתחלפות לצהוב עד גיל 16 חודשים. מטפלת חתלתולים במשך שלושה חודשים. הם מתחילים לאכול בשר בחודש וחצי, ואז לאכול בשר אך ורק לאחר הגמילה. כשהם גדלים במעילים הבוגרים שלהם בחצי שנה, הם מתחילים לצוד עם אמם. תינוקות מטופלים על ידי אמם עד גיל שנה עד שנתיים, כאשר הגורים חייבים להכות בכוחות עצמם. במקום שנצוד, כמו במדינות ארה'ב המתירות ציד כלשהו של אריות הרים, אורך החיים הממוצע של אחד מאותם חתולים הוא כחמש שנים. נותר לחיות אורך חיים טבעי בטבע, רובם חיים כ 13 שנים. אורך החיים הממוצע של חתולים גדולים אלה בגני חיות הוא כ -19 שנים, אם כי חלקם חיים מעבר ל -20.

אוכלוסיית אריות ההרים

נכון לשנת 2015, אוכלוסיית אריות ההרים הקיימת רשומה כמצטמצמת בגלל גידול בית הגידול, אך יציבה. בסך הכל, המין אינו בסכנת הכחדה. זה למעט כמה יוצאים מן הכלל, כולל תת-המין של פנתרי פלורידה והפומה המזרחית שנכחדה כעת. הפומה המזרחית הוכרזה ככוכבת רשמית בשנת 2011 על ידי שירות הדגים וחיות הבר בארה'ב. בפלורידה נותרו רק 160 פנתרים. אחת הבעיות הגדולות ביותר בשימור אריות הרים היא היעדר ספירת אריות ברורה בעשורים האחרונים. מדינות ומדינות אחרות פועלות כעת לקביעת ספירות ברורות, כמו למשל בקליפורניה. אך ידוע כי אלפי חתולים אלה קיימים בארה'ב, כמו גם ברחבי מרכז אמריקה, קנדה ודרום אמריקה. בקליפורניה, המעבדה לחקלאות חיות הבר בדגים וחיות בר שמה לה למטרה לדעת ספירת אריות הרים מדויקת בכל רחבי המדינה עד שנת 2022.

הצג את כל 40 בעלי חיים שמתחילים ב- M.

מאמרים מעניינים