סוף לוויתן

סיווג מדעי לוויתן סנפיר

מַלְכוּת
בעלי חיים
מַעֲרָכָה
Chordata
מעמד
ממליה
להזמין
ציטציאה
מִשׁפָּחָה
Balaenopteridae
סוּג
Balaenoptera
שם מדעי
Balaenoptera Physalus

מצב שימור לוויתן סנפיר:

בסכנת הכחדה

מיקום לוויתן סנפיר:

אוקיינוס

עובדות לוויתן סנפיר

טרף ראשי
קריל, דג, קלמארי
תכונה מובחנת
חוטם מחודד ושני חורים על הראש
בית גידול
מים ימיים עמוקים
חיות טרף
כרישים גדולים, אנושיים
דִיאֵטָה
טורף
גודל המלטה ממוצע
1
סגנון חיים
  • עֵדֶר
אוכל מועדף
קריל
סוּג
יונק
סִיסמָה
נמצא ברחבי מימי האוקיאנוס ברחבי העולם!

מאפיינים פיזיים של לוויתן הסנפיר

צֶבַע
  • אפור
  • כָּחוֹל
  • שָׁחוֹר
  • לבן
סוג עור
חלק
מהירות עליונה
25 קמ'ש
אורך חיים, משך חיים
50 - 60 שנה
מִשׁקָל
1,800 ק'ג - 70,000 ק'ג (4,000 ק'ג - 150,000 ק'ג)
אורך
6.5m - 24m (21ft - 79ft)

לווייתן הסנפיר הוא אחד החיות הגדולות ביותר שקיימות אי פעם על פני כדור הארץ.



שוכן עמוק בתוך האוקיאנוסים הגדולים בעולם, לוויתן הסנפיר חותך דמות מלכותית כשהוא גולש ללא מאמץ במים. למרות גודלם העצום, הלווייתנים הללו הם שחיינים מהירים וזריזים שהסתגלו בצורה מצוינת לסביבתם המימית. פעם אחד נמצא בסכנה גבוהה מאוד על ידי ציד אנושי, הלוויתן עושה עכשיו קאמבק איטי. הם מופיעים בתדירות גבוהה מספיק כדי ששומרי לווייתן מושבעים יוכלו ליהנות מהם.



עובדות לוויתן סנפיר

  • במקום שיניים, לוויתן הסנפיר האופייני יש בין 260 ל -480 צלחות ביילין בכל צד של פיו לסינון המזון מהמים. הבאלין מורכב מקרטין - חומר זהה לשיער, נוצות, פרסות, קרניים וטפרים - עם מעט שערות עדינות בקצוות.
  • לוויתן הסנפיר ידוע גם כ- Razorback, ה- Finback, ה- Rorqual המצוי ולוויתן הרינג.
  • עם היכולת לשמור על מהירויות של כמעט 25 מייל לשעה, הוא זכה לכינוי 'כלב האוויר של הים'.
  • לווייתני סנפיר יש טווח ביתי עצום. הם נודדים כל השנה.
  • לווייתני סנפיר יש שכבות שומן מתחת לעור הנקראות סומק שמבודדות אותם מהמים הקפואים ומעניקות להם את הציפה שלהם.

שם מדעי לוויתן סנפיר


Balaenoptera physalusהוא השם המדעי הרשמי של לוויתן הסנפיר. Physalus נגזר מהמילה היוונית physa, שפירושה 'מכות' או 'צינור נשיפה'. זו התייחסות לחור המכה של הלוויתן.

לוויתן הסנפיר שייך לסוג Balaenoptera, הכולל גם את המצוי לווייתן מינק , לווייתן כחול ולווייתן סיי. המשפחה הטקסונומית של Balaenopteridae, הידועה גם בשם הרורקלים, היא הקבוצה הגדולה ביותר של לווייתני המפלים בעולם. לוויתן הסנפיר הוא סוג של גורי ים, המקיפים את כל הלוויתנים והדולפינים.

כיום ישנם שני תת-מינים מוכרים של לווייתני סנפיר - לוויתן הסנפיר הצפוני ולווייתן הסנפיר הדרומי - המחולקים כמובן לפי אזור גיאוגרפי. חלק מהטקסונומים סבורים גם שיש תת-מין שלישי של לווייתני סנפיר באוקיאנוס השקט. תת-מינים אלה לעיתים נדירות מתערבבים יחד לפרקי זמן ארוכים. הם נוטים להיות בעלי מסלולי הגירה וקבוצות חברתיות משלהם.

מראה לוויתן סנפיר


עם גופו הארוך והדק, ניתן להבחין בין לווייתן הסנפיר למינים דומים על ידי נוכחותו של סנפיר גב גדול וקרוי על הגב ורכס מובהק העובר לזנבו. יש לו צבע אפרפר או חום סביב גבו וראשו, עם צבע לבן סביב הבטן. הסימונים סביב הראש הם א-סימטריים - כהים בצד שמאל של הלסת התחתונה ולבן בצד ימין. יש לו גם שני חורי נשיפה על הגב.

לווייתן הסנפיר הממוצע אורכו יותר מ -65 מטר ומשקלו 80 טון, או בערך ממשקלם של כמה משאיות חצי מוערמות זו בזו. זה הופך אותו למין הלווייתנים השני בגודלו, כשהוא מאפיל רק על ידי המסיבי באמת לווייתן כחול . הנקבה עשויה להיות גדולה כל כך מעט מהזכר, אך אחרת, הם מגלים דימורפיזם מיני מיני (כלומר הבדלים בין המינים).



לוויתן סנפיר - Balaenoptera physalus - צילום אוויר של שחיית לוויתן סנפיר

התנהגות לוויתן סנפיר


לווייתני סנפיר הם יצורים חברתיים מאוד שנוסעים בתרמילים. למרות שלעתים הם נמצאים לבד, לווייתני סנפיר יתאגדו בדרך כלל בקבוצות של עד עשר בכל פעם. מספר גדול של לווייתני סנפיר עלול להתאסף בשטחי האכלה, אפילו לערבב עם מינים אחרים של לווייתנים וטורפי ים עמוקים. לוויתן הסנפיר מסתמך במידה רבה על צלילים נמוכים כדי לתקשר זה עם זה. צלילים אלה נעים בין 16 הרץ ל -40 הרץ, הרבה מחוץ לטווח השמיעה הרגיל של האדם. הם גם מייצרים פעימות רגשות ודהימות בסביבות 20 הרץ. זהו אחד הצלילים בתדר הנמוך ביותר של כל בעל חיים על פני כדור הארץ. מדענים מאמינים שהצליל עשוי להיות קשור לחיזור והזנה. זה עשוי גם לעזור להם לאסוף מידע על סביבתם.

לווייתני סנפיר מסוגלים להפגין אינטליגנציה רבה, חמלה, שובבות ואבל. למרות שקשה לחקור מאפיינים אלה בטבע, מדענים יודעים שללווייתנים יש מוח גדול יחסית לגודל הגוף. במונחים מוחלטים, לווייתנים באופן כללי יש את המוח הגדול ביותר של כל בעל חיים על כדור הארץ. יתכן שיש להם גם מבני מוח מורכבים הדרושים לאינטליגנציה חברתית ולתיאוריה של הנפש.

לווייתני סנפיר מותאמים במיוחד לחיות במים. רבים מהאיברים החיצוניים שלהם, כמו האוזניים, התפתחו לחלקים הפנימיים של גופם כדי להפחית את הגרר בזמן שהם שוחים. בשל ההתאמות המדהימות שלהם, הם יכולים לצלול מתחת למים עד 1,500 מטר להאכלה. אולם לרוב הם יישארו רק כמה מאות מטרים מתחת לאוקיינוס ​​בזמן נסיעה.

כמו כל שאר החיות הערביות, הם חייבים לשטח ולהוציא בכוח אוויר דרך חור המכה שלהם כדי לנשום. הם יתפוצצו מספר פעמים לפני שהם מבצעים צלילה עמוקה, במהלכה הם שומרים כמה שיותר חמצן בדם ובשרירים. הפיזיולוגיה שלהם משתנה מאוד כדי להתמודד עם הלחץ וחוסר החמצן עמוק מתחת למים. מדענים משערים שהם אפילו סוגרים איברים מסוימים בגופם שאינם חיוניים בזמן הציד.

לווייתני סנפיר מהירים באופן מפתיע בגודלם - וגם כמה מהלווייתנים המהירים ביותר על פני כדור הארץ. הם יכולים לשמור על מהירות של כמעט 30 קמ'ש לפרצים קצרים ומהירויות רגילות של עד 25 קמ'ש. זו הסיבה שלווייתני סנפיר זכו לכינוי 'כלב האפור של הים'.

לווייתני סנפיר הם לעתים קרובות חלק בלתי נפרד מהמערכת האקולוגית המקומית של האוקיאנוס. גופם העצום הוא ביתם של הרבה צורות חיים מימיות וטפילים, וכאשר הם גוועים, גופם נצרך על ידי כל מיני בעלי חיים במים עמוקים על קרקעית האוקיינוס.

סיום בית הגידול לוויתן


למעט הקצוות הצפוניים והדרומיים שנותרו מכוסים בקרח ברוב ימות השנה, לוויתן הסנפיר מאכלס את מרבית האוקיאנוסים והים בעולם, כולל חלקים בים התיכון ובקריביים. הוא מעדיף מים קרירים וממוזגים, וזה מעט פחות נפוץ באזורים טרופיים. לוויתן הסנפיר מאכלס גם את מימי החוף והמדף בעומק של 200 מטר לפחות.

למרות שאוכלוסיות מסוימות למעשה יושבות לאורך רוב ימות השנה, הלווייתן הסנפיר הוא במידה רבה מין נודד, שנע ברחבי העולם בתגובה לשינויים בטמפרטורה ובזמינות המזון. דפוסי הנדידה של הלוויתן אינם מובנים היטב, אך נראה שהם מעדיפים אקלים חם יותר בסתיו ואקלים קר באביב ובקיץ.

דיאטת לוויתן סנפיר


התזונה של לווייתן הסנפיר מורכבת כמעט כולה מ דיונונים , סרטנים, וקטנים דג . אורגניזמים זעירים שנמצאים בכל מקום כמו קריל וקופוד הם בין המזון הנפוץ ביותר שלו. ללווייתן הסנפיר יכולת מדהימה להרחיב את פיו לגודל עצום. כאשר הלוויתן מתחיל להאכיל, הוא לוקח כמות גדולה של מזון ומים. לאחר מכן הלוויתן דוחף את המים חזרה דרך צלחות הביילין תוך כדי לכידת המזון פנימה. זה יכול לאכול עד שתי טונות של מזון בכל יום. ללווייתני הסנפיר יש כמה אסטרטגיות לאיסוף מזון. אחת האסטרטגיות הנפוצות ביותר היא לשחות ברחבי בתי ספר של דגים ולאסוף אותם למקום אחד, כך שהוא יוכל לצרוך את כולם בבת אחת. זה יכול לבלות כמה שעות כל יום בציד.



טורפי לוויתן סנפירים ואיומים


בשל גודלו העצום, כמעט ואין טורפי לוויתן סנפיר טבעי, אך דווח על מספר אנקדוטות של קבוצות של לויתן קטלן הטרדה או הרג יחידים. ללא טורפים טבעיים אמיתיים, לווייתני סנפיר הם הרגישים ביותר לפעילות אנושית.

למרות שהם מוגנים כיום מלווייתנים על ידי החוק הבינלאומי ברוב המקומות ברחבי העולם, הם עדיין בסכנה מפגיעות כלי שיט והסתבכויות ברשתות. למרבה המזל תאונות אלו נדירות. עם זאת, רעש הסירות עלול לבלבל את התקשורת של הלוויתן עם בני זוג. דיג יתר דלדל גם מאגרי טרף חיוניים מהאוקיאנוס.

רבייה של לווייתני סנפיר, תינוקות ואורך חיים


אף על פי שהיבטים מסוימים בהתנהגות ההזדווגות לווייתנים עדיין אינם מובנים היטב, נראה כי לווייתני סנפיר יוצרים זוגות במהלך עונת הרבייה. מדענים קבעו כי לווייתני סנפיר נוטים להזדווג במים ממוזגים סביב חודשי החורף. אין להם בסיס זיווג ספציפי וסומכים על קולם כדי למצוא זה את זה. גברים רודפים אחרי נקבות ופולטים צליל בתדר נמוך שעובר היטב במים.

לאחר שהזוג מזדווג, הנקבות יישאו את צעיריהן כשנה שלמה לפני לידת העגל. אורך העגל שזה עתה נולד כ -20 מטר ומשקלו כמעט 7,000 פאונד, והוא יודע לשחות כמעט מיד עם צאתו מהרחם. זה לוקח עוד שישה או שבעה חודשים לפני שהאם תגמל לחלוטין את העגל. מכיוון שהעגל אינו יכול לינוק ישירות, על האם להשפריץ את החלב לפיו של תינוקו. נקבות המין מייצרות רק צאצא אחד בכל פעם אחת לשנתיים-שלוש.

לווייתני סנפיר יש תקופות התבגרות ארוכות. גברים נוטים להתבגר מינית בגיל שש עד עשר שנים, בעוד שנקבות מתבגרות מינית בגילאי שבע עד 12. עם זאת, זה לוקח בערך 25 עד 30 שנים בסך הכל עד לוויתן סנפיר להתבגר לחלוטין. כמו בני אדם, גם לווייתן הסנפיר יכול לחיות עד 80 עד 90 שנה, אם כי תועדו תוחלת חיים ארוכה יותר של יותר ממאה שנים.

אוכלוסיית לוויתן סנפיר


לווייתני סנפיר היו פעם מחזה נפוץ ברחבי העולם. מאות אלפי מהם הסתובבו באוקיאנוסים, וציידים התעלמו מהם במידה רבה משום שקשה היה לתפוס אותם. אך לאחר שהתפתחה הטכנולוגיה המתאימה, ציד הלווייתנים הכבד במאה ה -20 דלדל מאוד את מספרם. על פי הרשת המגוונת של בעלי חיים מאוניברסיטת מישיגן, יותר מ -10,000 לווייתנים ניצודו מדי שנה עד שנות החמישים. למרות שההגנה הוארכה בין 1976 ל -1990, אוכלוסיות הלווייתנים ירדו לשפל של 38,000 בלבד עד 1997, מה שהציב אותה בסכנת הכחדה.

על פי האיחוד הבינלאומי לשימור הטבע (IUCN) הרשימה האדומה, המצב הנוכחי של לוויתן הסנפיר הוא פָּגִיעַ . כיום נותרו בעולם כ- 100,000 אנשים בוגרים ונראה כי מספר האוכלוסייה גדל. עם זאת, יתכן שיידרשו עוד עשרות רבות של שימור זהיר לפני שלוויתן הסנפיר יחזור למספריו הקודמים.

צפו בכל 26 בעלי חיים שמתחילים ב- F

מאמרים מעניינים