בַּרדְלָס

סיווג מדעי ברדלס

מַלְכוּת
בעלי חיים
מַעֲרָכָה
Chordata
מעמד
ממליה
להזמין
קרניבורה
מִשׁפָּחָה
פלידה
סוּג
Acinonyx
שם מדעי
Acinonyx jubatus

מצב שימור ברדלסים:

פָּגִיעַ

מיקום צ'יטה:

אַפְרִיקָה
אַסְיָה
אירואסיה

עובדה מהנה של צ'יטה:

היונק היבשתי המהיר ביותר בעולם!

עובדות ברדלס

טֶרֶף
גאזל, גנו, ארנבת
שם הצעירים
גוּר
התנהגות קבוצתית
  • בודד / זוגות
עובדה מהנה
היונק היבשתי המהיר ביותר בעולם!
גודל אוכלוסייה משוער
8,500
האיום הגדול ביותר
אובדן בית גידול
תכונה מובחנת ביותר
פרווה צהבהבה מכוסה בכתמים שחורים קטנים
תקופת הריון
90 יום
בית גידול
שטח עשב פתוח
חיות טרף
אנושי, אריה, נשר
דִיאֵטָה
טורף
גודל המלטה ממוצע
3
סגנון חיים
  • יוֹמִי
שם נפוץ
בַּרדְלָס
מספר המינים
5
מקום
אסיה ואפריקה
סִיסמָה
היונק היבשתי המהיר ביותר בעולם!
קְבוּצָה
יונק

מאפיינים פיזיים של צ'יטה

צֶבַע
  • חום
  • צהוב
  • שָׁחוֹר
  • לכן
סוג עור
פרווה
מהירות עליונה
70 קמ'ש
אורך חיים, משך חיים
10 - 12 שנים
מִשׁקָל
40 ק'ג - 65 ק'ג (88 ק'ג - 140 ק'ג)
גוֹבַה
115 ס'מ - 136 ס'מ (45 אינץ '- 53 אינץ')
גיל הבגרות המינית
20 - 24 חודשים
גיל הגמילה
3 חודשים

סיווג ברדלס ואבולוציה

הברדלס הוא חתול גדול ועוצמתי שנמצא פעם ברחבי אפריקה ואסיה ואפילו בחלקים של אירופה. כיום, עם זאת, הוא נמצא רק באזורים מרוחקים ספורים בטווח הטבעי העצום של פעם, בעיקר בשל התנחלויות אנושיות גדלות והציד שלהן אחר פרוותן. קיימים נחשב לחמישה תת-מינים שונים של צ'יטה המשתנים רק מעט מאוד בצבע, ונבדלים בקלות על פי מיקומם הגיאוגרפי. למרות שהם לא נחשבים לחלק ממשפחת 'החתולים הגדולים' מכיוון שהם לא יכולים לשאוג, צ'יטה הם אחד הטורפים החזקים ביותר באפריקה והם ידועים ביותר בזכות המהירות העצומה שלהם בזמן מרדף. מסוגל להגיע למהירויות של יותר מ -60 קמ'ש לפרקי זמן קצרים, הברדלס הוא היונק היבשתי המהיר ביותר בעולם.



אנטומיה ומראה של צ'יטה

לצ'יטה גוף ארוך ודק המכוסה בפרווה צהבהבה גסה ומנוקדת בכתמים שחורים קטנים. זנבו הארוך מסייע בשיווי משקל ושינוי כיוון במהירות ובניגוד לשאר גופו של הצ'יטה, ישנם סימנים טבעתיים לאורך הזנב אשר מסתיים בקצה שחור. לצ'יטה יש ראשים קטנים עם עיניים גבוהות המסייעות להם בעת סקירת שטחי הדשא שמסביב לטרף פוטנציאלי. יש להם גם 'סימני דמעות' שחורים ייחודיים שעוברים מהעין הפנימית, לאורך האף שלהם ומטה אל החלק החיצוני של פיהם, אשר נחשבים כמסייעים להגן עליהם מפני עיוורון מהשמש הבוהקת. המהירות יוצאת הדופן של הצ'יטה נגרמת על ידי מספר דברים כולל רגליים אחוריות חזקות וחזקות, ועמוד שדרה גמיש ושרירי להפליא המאפשר לצ'יטה לא רק לרוץ במהירות אלא גם הופך אותן לזריזות מאוד. יש להם גם טפרים שאינם נשלפים החופרים באדמה, ומעניקים לצ'יטה אחיזה טובה יותר במהירות גבוהה.



הפצת ברדלס ובית גידול

פעם הייתה לצ'יטה טווח היסטורי עצום שנמתח על פני מספר יבשות, אך תפוצתן כיום מפוזרת הרבה יותר עם מספר קטן שנמצא באיראן והרוב נמצא באפריקה שמדרום לסהרה. אף על פי שברדלס עדיין נמצא בכמה חלקים שונים של מזרח ודרום אפריקה, האוכלוסייה הגבוהה ביותר של ברדלס בר נמצאת כיום בנמיביה בדרום מערב אפריקה. ברדלס הם בדרך כלל טרף עוקב על שטחי הדשא העצומים והפתוחים, אך הם נמצאים גם במגוון בתי גידול אחרים, כולל מדבריות, צמחייה צפופה ושטח הררי, בתנאי שיש שניהם אספקה ​​מספקת של מזון ומים. ברדלסים הם אחד החתולים הפגיעים ביותר באפריקה, ומספרי האוכלוסייה מושפעים בעיקר מיישובים אנושיים הולכים וגדלים הפוגעים בבתי הגידול שלהם.

התנהגות ואורח חיים של צ'יטה

הברדלס הוא ייחודי בקרב החתולים של אפריקה בעיקר בגלל שהם הפעילים ביותר במהלך היום, מה שנמנע מתחרות על אוכל מטורפים גדולים אחרים כמו אריות וצבועים שצדים במהלך הלילה הקריר יותר. הם גם אחד ממיני החתולים החברותיים יותר עם זכרים המסתובבים לעתים קרובות בקבוצות קטנות, בדרך כלל עם אחיהם, ולמרבה הפלא, הנקבות הן בעלי חיים בודדים יותר מלבד 18 החודשים בערך שהם מבלים בשמירה על גוריהם. . ברדלסים הם בעלי חיים טריטוריאליים עזים שמפטרלים על מטווחי בית גדולים ולעתים קרובות חופפים את אלה של צ'יטות אחרות, ואכן אריות, כאשר נקבות נוטות להסתובב בטווח גדול בהרבה מזכרים. הם בדרך כלל חיות ביישניות וחמקניות מאוד, כך שהם מסוגלים לצוד טרף בשעות האור החמות מבלי שיזהו אותם כל כך בקלות.



שכפול ברדלס ומחזורי חיים

לאחר תקופת הריון הנמשכת כשלושה חודשים, הנקבה צ'יטה מולידה בין שניים לחמישה גורים שנולדים עיוורים ופגיעים להפליא במדבר האפריקאי. הגורים יונקים מאמם בחודשים הראשונים כשהם מתחילים לאכול בשר, ומתחילים ללוות אותה בטיולי ציד מכיוון שהם מסוגלים ללמוד כיצד לצוד מהצפייה בה. גורי צ'יטה לומדים את רוב טכניקות הציד שלהם באמצעות משחק עם האחים שלהם, ונשארים אצל אמם עד שהם יכולים לצוד בהצלחה ולעזוב כדי למצוא את הטריטוריה שלהם בגיל 18 חודשים עד שנתיים. למרבה הצער, אחת הסיבות העיקריות לירידות כה דרסטיות במספר הצ'יטה היא שעד 75% מגורי הצ'יטה אינם חיים עד גיל 3 חודשים, מכיוון שאמם צריכה לעזוב אותם מדי יום כדי למצוא אוכל שיאכיל אותם, משאיר את הגורים הפגיעים חסרי אונים מול טורפים.

דיאטת ברדלס וטרף

לצ'יטה יש ראייה יוצאת דופן ולכן היא צועדת באמצעות ראייה על ידי עוקב אחר טרפו (בין 10 ל -30 מטר משם), ואז רודף אחריו בזמן המתאים. ברדלסים לעיתים קרובות הורגים את טרפם בשטחים פתוחים עצומים אך נוטים לגרור אותו למקום מסתור כדי למנוע ממנו להישרף על ידי בעלי חיים אחרים. הצ'יטה חייבת לעשות זאת מכיוון שהיא לא יכולה לאכול את טרפה מיד, בגלל העובדה שהם חמים מאוד אחרי המרדף וזקוקים לזמן להתקרר לפני שהם יכולים לחגוג. ברדלסים הם בעלי חיים טורפים, כלומר הם רק צדים והורגים בעלי חיים אחרים על מנת לקבל את התזונה הדרושה להם כדי לשרוד. הם צדים בעיקר אוכלי עשב גדולים כולל גאזל ומספר מיני אנטילופות גדולים כגון גנו, יחד עם זברות ויונקים קטנים יותר כמו ארנבות. הדיאטה המדויקת של צ'יטה נוטה להיות תלויה במיקומה.

טורפי ברדלס ואיומים

צ'יטה הבוגר הוא טורף דומיננטי בסביבתו ולכן אינו נתפס כטרף (יותר כתחרות) על ידי טורפים גדולים אחרים. גורי הברדלס פגיעים להפליא, במיוחד כאשר אמם יוצאת מהציד, ונטרפים על ידי מספר בעלי חיים, כולל אריות וצבועים, אך גם מיני עופות גדולים כמו נשרים ונשרים. האיום הגדול ביותר על צ'יטות הוא אנשים, שלא רק לקחו לעצמם שטחים נרחבים מבית הגידול הטבעי שלה, אלא גם הפכו אזורים גדולים של אדמות לגנים לאומיים. למרות שנראה כי אזורים אלה מראים עלייה באוכלוסיות האריות והצבוע, מספרים של ברדלסים נמוכים בהרבה מכיוון שיש יותר תחרות על מזון עם מספרם הגובר של טורפים גדולים אחרים.



עובדות ותכונות מעניינות של צ'יטה

אחד ההבדלים הבולטים ביותר בין תת-המינים השונים הוא שצבע הפרווה שלהם משתנה מעט, תלוי בסביבתם. אותם ברדלסים שנמצאים באזורים המדבריים הצחיחים יותר נוטים להיות בהירים יותר ויש להם כתמים קטנים יותר מאשר ברדלס המלך המסתובבים באדמות הדרום אפריקאיות, והם כהים יותר, גדולים יותר ובעלי כתמים גדולים יותר. אמנם צ'יטות אינן יכולות לשאוג, אך הן משמיעות מגוון של צלילים שונים, כולל יללה גבוהה שנשמעת במרחק של יותר מקילומטר. הברדלס הוא אחד הבולטים מבין החתולים בעולם ולמרות שהוא מבולבל בדרך כלל למדי עם הנמר, חושבים ששמו הגיע מהמילה ההינדית 'צ'יטה' שפירושה 'הנקודתי'.

יחסי צ'יטה עם בני אדם

למרות הופעתם העזה, צ'יטה מבויתים למעשה על ידי תושבי המקום כבר אלפי שנים, שכן הם שימשו לסייע בציד אחר אוכל לתושבי הכפר. הם גם הוחזקו בשבי במשך זמן רב, אך מכיוון שנראה שהם לא מייצרים אנשים בריאים במיוחד, נתפסו באופן קבוע צ'יטות בר כדי להחזיר את קו הדם. מצודדים על ידי אנשים כגביעים בכל רחבי הטווח הטבעי שלהם, ברדלסים נעלמו לחלוטין ממקומות רבים ויחד עם אובדן בתי גידול ליישובים אנושיים הולכים וגדלים וניקוי אדמות לחקלאות, מספר הצ'יטה עדיין יורד במהירות באזורים רבים כיום.

מצב שימור ברדלס והחיים כיום

כיום ה צ'יטה הוצגה על ידי ה- IUCN כמין הפגיע מהכחדה בסביבתו הטבעית בעתיד הקרוב. אובדן בתי גידול יחד עם הגידול בפארקים טבעיים שבהם נמצאים מספר רב של טורפים מתחרים הובילו לירידות דרסטיות באוכלוסיית הצ'יטה העולמית. כיום מוערכים שנותרו בין 7,000 ל -10,000 פרטים בטבע, לצד מספר הולך וגדל שנמצא בגני חיות ובמכוני בעלי חיים בכל רחבי העולם.

הצג את כל 59 בעלי חיים שמתחילים ב- C.

How to say צ'יטה in ...
בולגריתבַּרדְלָס
קטלאניתבַּרדְלָס
צ'כיצ'יטה רזה
דַנִיגפארד
גֶרמָנִיָתגפארד
אנגליתבַּרדְלָס
אֶסְפֵּרַנְטוֹבַּרדְלָס
ספרדיתAcinonyx jubatus
אסטוניתגפארד
פִינִיתצ'יטות
צָרְפָתִיתבַּרדְלָס
גליציאניתבַּרדְלָס
עִברִיתברדלס
קרואטיתגפארד
הוּנגָרִיבַּרדְלָס
אינדונזיתבַּרדְלָס
אִיטַלְקִיתAcinonyx jubatus
יַפָּנִיתבַּרדְלָס
לָטִינִיתAcinonyx
אנגליתבַּרדְלָס
הוֹלַנדִיבַּרדְלָס
אנגליתגפארד
פולניגפארד
פורטוגזיתבַּרדְלָס
אנגליתבַּרדְלָס
סלובניתגפארד
שוודיתגפארד
טורקיבַּרדְלָס
וייטנאמיתצ'יטות
סִינִיתבַּרדְלָס
מקורות
  1. דייוויד ברני, דורלינג קינדרסלי (2011) חיה, המדריך החזותי המובהק לחיות הבר בעולם
  2. טום ג'קסון, ספרים לורנץ (2007) האנציקלופדיה העולמית של בעלי חיים
  3. דייוויד ברני, קינגפיש (2011) האנציקלופדיה של בעלי החיים קינגפיש
  4. ריצ'רד מקאי, הוצאת אוניברסיטת קליפורניה (2009) אטלס המינים בסכנת הכחדה
  5. דייוויד ברני, דורלינג קינדרסלי (2008) אנציקלופדיה מאוירת של בעלי חיים
  6. דורלינג קינדרסלי (2006) אנציקלופדיה של בעלי חיים דורלינג קינדרסלי
  7. דייויד וו. מקדונלד, הוצאת אוניברסיטת אוקספורד (2010) האנציקלופדיה של היונקים

מאמרים מעניינים