לווייתן כחול

סיווג מדעי לוויתן כחול

מַלְכוּת
בעלי חיים
מַעֲרָכָה
Chordata
מעמד
ממליה
להזמין
ציטציאה
מִשׁפָּחָה
Balaenopteridae
סוּג
Balaenoptera
שם מדעי
Balsenoptera musculus

מצב שימור לווייתן כחול:

בסכנת הכחדה

מיקום לוויתן כחול:

אוקיינוס

עובדה מהנה של לוויתן כחול:

החיה הגדולה ביותר על פני כדור הארץ!

עובדות לוויתן כחול

טֶרֶף
קריל, סרטנים, דגים קטנים
שם הצעירים
עגל
התנהגות קבוצתית
  • בּוֹדֵד
עובדה מהנה
החיה הגדולה ביותר על פני כדור הארץ!
גודל אוכלוסייה משוער
פחות מ -20,000
האיום הגדול ביותר
שינוי אקלים
תכונה מובחנת ביותר
קפלים על הצוואר ושני חורים
שמות אחרים)
צפון, דרומי, פיגמי
תקופת הריון
11 -12 חודשים
בית גידול
מים קוטביים וסובטרופיים
חיות טרף
בני אדם, תרמילי לוויתנים
דִיאֵטָה
טורף
גודל המלטה ממוצע
1
סגנון חיים
  • יוֹמִי
שם נפוץ
לווייתן כחול
מספר המינים
3
מקום
אוקיינוסים ברחבי העולם
סִיסמָה
החיה הגדולה ביותר על פני כדור הארץ
קְבוּצָה
יונק

מאפיינים פיזיים של לוויתן כחול

צֶבַע
  • אפור
  • כָּחוֹל
  • שָׁחוֹר
  • לבן
סוג עור
חלק
מהירות עליונה
13 קמ'ש
אורך חיים, משך חיים
30 - 45 שנים
מִשׁקָל
100 טון - 160 טון (220,000 ק'ג - 352,000 ק'ג)
אורך
25m - 30m (82.5ft - 100ft)
גיל הבגרות המינית
10- 15 שנים
גיל הגמילה
8 חודשים

סיווג והתפתחות לווייתן כחול

הלוויתן הכחול הוא מין ענק של לוויתן שנמצא במים סובטרופיים וקוטביים ברחבי העולם. עם כמה אנשים שגדלים יותר מ- 100 מטר, הלוויתן הכחול הוא לא רק זן החי הגדול ביותר בעולם, אלא גם חושבים שהוא יכול להיות היצור הגדול ביותר שהיה אי פעם. ישנם שלושה תת-מינים מוכרים של הלוויתן הכחול שהם הלוויתן הכחול הצפוני, הלווייתן הכחול הדרומי והלווייתן הכחול הפיגי שלמרות שמו עדיין מגיע לאורך ממוצע של 24 מטר. אף על פי שגודלם העצום ואופי ההתבגרות האיטי גרמו לכך שאוכלוסיית הלווייתנים הכחולים בעולם מעולם לא הייתה מרובה מאוד, הם ירדו באופן דרסטי במספרים בגלל שנצודו על ידי בני האדם במיוחד במאה השנים האחרונות. הלווייתנים הכחולים מוגנים כעת כחוק ולמרות אחד שלא נתפס במכוון מאז שנות ה -70, מספרם ממשיך לרדת בחלק גדול מהטווח הטבעי שלהם.



אנטומיה והופעת לוויתן כחול

ללווייתן הכחול גוף ארוך מאוד, דק וצר, מה שאומר שהם מסוגלים לחתוך את המים בקלות. עורם חסר השיער הוא בצבע כחול אפרפר חלק וצבע תחתון בהיר יותר וסדרת קפלים על גרונם המאפשרת לו להתרחב לגדול פי ארבעה מגודלו הרגיל כאשר הלוויתן הכחול ניזון. הזנב הגדול של הלוויתן הכחול הוא ישר ומתפצל לשני פסי גומי בקצה ועוזר להניע את גופם המסיבי דרך המים. הלווייתנים הכחולים שייכים לקבוצת 'לווייתני ביילין' כלומר, במקום שיש שיניים, יש עד 395 צלחות חרוזים קשות ודמויי זיפים שתלויים על הלסת העליונה ומשמשים לסינון מזון מהמים. כמו קרוביהם, גם ללווייתנים הכחולים יש שני חורים על ראשם הגדול, המשמשים להוצאת אוויר מיושן ומי ים מריאותיהם כאשר הלוויתן הכחול משטח לנשימה.



הפצת ולווייתנים כחולים ובית גידול

לווייתנים כחולים נמצאים במים קוטביים וטרופיים ברחבי העולם, והם נודדים בין השניים בתקופות שונות של השנה. בחודשי הקיץ לווייתנים כחולים נמצאים במים הקרים של הקוטב הצפוני ובאנטארקטיקה (תלוי בתת-המין) שם הם ניזונים מכמות המזון העשירה, לפני שהם נעים לעבר מים חמים ועשירים פחות לחורף כשהם גֶזַע. אף על פי ששלושת תתי המינים של הלוויתן הכחול אכן שונים זה מזה בגודלם ובצבעו, ההבדל העיקרי ביניהם הוא היכן הם חיים עם לווייתנים כחולים צפוניים ולווייתנים כחולים דרומיים לעולם לא נפגשים זה עם זה. הלווייתנים הכחולים הצפוניים נוטים לאכלס את המים העשירים והענקיים של צפון האוקיינוס ​​האטלנטי וצפון האוקיאנוס השקט, שם נמצאים לווייתנים כחולים דרומיים בצד השני של קו המשווה בחצי הכדור הדרומי. למרות שלווייתנים כחולים פיגמיים נמצאים גם בדרום, הם נוטים להעדיף את דרום האוקיאנוס ההודי יחד עם דרום האוקיאנוס השקט.

התנהגות אורח חיים ולווייתן כחול

למעט נקבות עם צעירותיהן, הלווייתנים הכחולים הם חיות בודדות שידוע כי הן נאספות מדי פעם בקבוצות רופפות כדי להאכיל. בעלי חיים עצומים אלה משתמשים במגוון צלילים (המכונים שירים), כולל זמזומים, חריקות ורעשים כדי לתקשר ביניהם, במיוחד בעונת הרבייה בחורף. על מנת להבטיח שהקולות שלהם יישמעו, הרעשים שמשמיעים הלווייתנים הכחולים הם חזקים להפליא. לאחר שהם הוקלטו בנפחים גדולים מ -180 דציבלים, הם ידועים כמפיקים את הקול הכי חזק של כל יצור על פני כדור הארץ. ללווייתן הכחול יש סנפירים קטנים וסנפירים ולכן מסתמך על זנבו העצום שיעזור לו לחרוש דרך האוקיאנוס. הלווייתנים הכחולים משתמשים בזנבותיהם גם לצלילות עמוקות מכיוון שהעלאתם מעל פני המים הם מסוגלים להשיג מספיק כוח בכדי לנסוע עד 200 מטר בתלילות אל הים.



רביית לווייתנים כחולים ומחזורי חיים

הלווייתנים הכחולים מתרבים במים החמים והטרופיים במהלך החורף או בתחילת האביב כאשר לאחר תקופת הריון שנמשכת כמעט שנה, הנקבה לוויתן כחול יולדת עגל בודד בשובה לאזור בשנה שלאחר מכן. לאחר לבלות את כל הקיץ בהאכלה במים הקרים והעשירים בקוטבים, לווייתנים כחולים לא אוכלים כמעט כלום בזמן שהם מניקים את צעיריהם. לווייתנים כחולים שזה עתה נולדו כבר מודדים שבעה מטרים ואורכם שוקלים כ -2.5 טון ונותרים לצד אמם לפחות השנה הראשונה שלהם. לפני שהם נגמלים עד גיל שמונה חודשים, ידוע כי עגלים של לוויתן כחול צורכים עד 90 ק'ג חלב מדי יום. לווייתנים כחולים מסוגלים להתחיל להתרבות כשהם בגילאים 10 עד 15, ונקבות יולדות כל שנתיים או שלוש. לווייתנים כחולים יכולים לחיות עד 40 שנה.

דיאטת לוויתן כחול וטרף

הלוויתן הכחול הוא בעל חיים טורף שעל אף העובדה שאין לו שיניים מתאימות, הוא שורד בתזונה המורכבת בעיקר מקרילונים וסרטנים קטנים, יחד עם דגים קטנים מדי פעם. הלווייתנים הכחולים ניזונים משחייה לעבר צורת טרף ובזכות הקפלים על צווארם ​​המאפשרים להרחיב את גרונם, לוקחים לגימה עצומה של מים לתוך השק שנוצר בלסת התחתונה וסוגרים את פיהם. לאחר מכן גורשים את המים, אך אלפי יצורים זעירים נשמרים על ידי צלחות הבלינה המשובחות שלהם שנבלעות לאחר מכן. הלווייתנים הכחולים מסוגלים לצרוך עד שש טונות של טרף מדי יום במהלך חודשי הקיץ אותם הם מבלים במים הקרים והעשירים סביב הקטבים. למרות שידוע כי לווייתנים כחולים אוכלים כמות אדירה במהלך הקיץ, כאשר הם נודדים למים החמים יותר לחורף כדי להתרבות הם כמעט ולא יאכלו דבר.

טורפי לוויתן כחול ואיומים

בשל גודלו העצום של לוויתן כחול בוגר, אין להם טורפים טבעיים באוקיינוס, כאשר אנשים הם האיום הגדול ביותר שלהם. עגלי לוויתן כחול כחול לעומת זאת, פגיעים יותר במיוחד לאחר שעזבו את המים הבטוחים והחמים יותר של המשתלה שלהם ומתחילים לנסוע ברחבי הים המסוכן יותר. עגלים של לוויתן כחול נטרפים על ידי תרמילים של לווייתנים רוצחים המסוגלים להשתמש במודיעין ובעבודת הצוות שלהם כדי לתפוס ולהרוג חיה כה גדולה. עם זאת, כאשר ציד הלווייתנים הכחולים החל בשנות ה 1800 עם המצאת הרפון טכני יותר, החלה הצרה הגדולה ביותר עבור הלווייתנים הכחולים. עם טכנולוגיות טובות יותר ויותר, המצב עלה מדרגה בשנות העשרים של המאה העשרים והחלל את אוכלוסיית הלווייתנים הכחולים העולמיים, כאשר אנשים צדים אותם על בשרם ובלובם עד אשר איסור בינלאומי העניק להם סוף סוף הגנה מסוימת בשנות השישים.



לוויתן כחול עובדות ותכונות מעניינות

הלוויתן הכחול הוא החיה הגדולה ביותר על פני כדור הארץ, כלומר איברים רבים גדולים הרבה יותר מאלה שנמצאים בכל בעל חיים אחר. ככל הנראה רק נשימה אחת של לוויתן כחול בוגר לגמרי, תפיק מספיק אוויר כדי למלא כמעט 2,000 בלונים! כמו כן, הלב של הלוויתן הכחול כל כך גדול שהוא בערך באותו גודל כמו מכונית קטנה, כשהעורקים העיקריים שלהם גדולים מספיק כדי שאדם יוכל לשחות בנוחות! בהיותם יונקים, הלווייתנים הכחולים חייבים לעלות על פני השטח כדי לנשום אוויר אך גם צריכים לגרש אותו ולעשות זאת על ידי נשיפה של כל האוויר החם והלח, הריר ומי הים מריאותיהם דרך שני חורי המכה שלהם ולתוך האויר. לווייתנים כחולים עושים זאת בכוח שכזה שעמוד זה יכול לירות עד שמונה מטרים לשמיים.

יחסי לוויתן כחול עם בני אדם

מבחינה היסטורית, אנשים לא היו מצליחים לצוד לווייתנים כחולים כיוון שפשוט לא היו להם שום אמצעים לעשות זאת, אוכלים את הבשר ומשתמשים בכוסית השומנית כדי לייצר שמן מאותם אנשים שהתחילו לחוף או נשטפו לחוף. עם סירות וכלים טובים יותר לציד, תפיסתם של הלווייתנים הכחולים החלה בצפון האוקיינוס ​​האטלנטי בשנת 1868 והתפשטה ברחבי העולם אך בתחילת המאה. בשנת 1966, הלווייתנים הכחולים הוגנו מפני ציד לאחר שמספר האוכלוסין נפל באופן דרסטי ברחבי העולם ולא נתפס לווייתן כחול בכוונה תחילה מאז 1978 מול חופי ספרד. כיום, אנשים מעריצים מאוד את הענקים העדינים הללו, כאשר טיולי צפייה בלוויתנים הם פופולריים ברחבי העולם.

מעמד ושימור הלווייתנים הכחולים

כיום, הלווייתן הכחול רשום על ידי ה- IUCN כחיה הנמצאת בסכנת הכחדה בסביבתה האוקיאנית עם פחות מ -20,000 אנשים שנחשבו להישאר ברחבי העולם. לפני מאה שנה מעריכים כי אוכלוסיית הלוויתן הכחול הייתה גבוהה משמעותית בכ- 200,000 איש, אך המספרים נמחקו עקב ציד. אוכלוסיות של לווייתנים כחולים כיום אינן מתמודדות עם איומים גדולים עם השפעות ההתחממות הגלובלית הממיכות את סדיני הקרח בקטבים הנחשבים לדאגה הגדולה ביותר. למרות שהם כבר לא ניצודים (ואוכלוסיות באזורים מסוימים נחשבות למעשה גדלות), הלווייתנים הכחולים מאוימים על ידי תאונות עם ספינות.

הצג את כל 74 בעלי חיים שמתחילים ב- B

How to say לוויתן כחול in ...
בולגריתלווייתן כחול
קטלאניתלווייתן כחול
צ'כילווייתן כחול
דַנִילווייתן כחול
גֶרמָנִיָתבלאוואל
אנגליתלווייתן כחול
אֶסְפֵּרַנְטוֹלווייתן כחול
ספרדיתBalaenoptera musculus
אסטוניתלווייתן כחול
פִינִיתלווייתן כחול
צָרְפָתִיתלווייתן כחול
גליציאניתבלה כחול
עִברִיתלווייתן כחול
קרואטיתלווייתן כחול
הוּנגָרִילווייתן כחול
אינדונזיתלווייתן כחול
אִיטַלְקִיתBalaenoptera musculus
יַפָּנִיתלווייתן כחול
אנגליתיינות כחולים
הוֹלַנדִילווייתן כחול
אנגליתלווייתן כחול
פולניהלוויתן הכחול
פורטוגזיתלווייתן כחול
אנגליתהלוויתן הכחול
סלובניתערכת סינג'י
שוודיתלווייתן כחול
טורקילוויתן בשמיים
וייטנאמיתלווייתן כחול
סִינִיתלווייתן כחול
מקורות
  1. דייוויד ברני, דורלינג קינדרסלי (2011) חיה, המדריך החזותי המובהק לחיות הבר בעולם
  2. טום ג'קסון, ספרים לורנץ (2007) האנציקלופדיה העולמית של בעלי חיים
  3. דייוויד ברני, קינגפיש (2011) האנציקלופדיה של בעלי החיים קינגפיש
  4. ריצ'רד מקאי, הוצאת אוניברסיטת קליפורניה (2009) אטלס המינים בסכנת הכחדה
  5. דייוויד ברני, דורלינג קינדרסלי (2008) אנציקלופדיה מאוירת של בעלי חיים
  6. דורלינג קינדרסלי (2006) אנציקלופדיה של בעלי חיים דורלינג קינדרסלי
  7. דייויד וו. מקדונלד, הוצאת אוניברסיטת אוקספורד (2010) האנציקלופדיה של היונקים
  8. עובדות לוויתן כחול, זמינות כאן: http://www.enchantedlearning.com/subjects/whales/species/Bluewhale.shtml
  9. מידע על לווייתן כחול, זמין כאן: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/2477/0

מאמרים מעניינים